Nieuwe wooninitiatieven voor personen met handicap botsen op muur
Martine Taelman Foto: BELGA

Honderden gezinnen die zelf willen investeren in wooninitiatieven voor personen met een handicap botsen op de bestaande regelgeving. Vlaams parlementslid Martine Taelman (Open Vld) roept minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op om toch een deel van de uitbreidingsmiddelen te investeren in dergelijke projecten. ‘Het is echt een win-winsituatie. Dit is goed voor de betrokken gezinnen én voor de overheid’, aldus Taelman.

Personen die zelf een wooniniatief voor mensen met een handicap willen starten, slagen daar niet in omwille van de bestaande bepalingen. Het gaat voornamelijk om mensen die omwille van lange wachtlijsten en een tekort aan opvangplaatsen zelf een gebouw willen kopen. Hun vraag zou niet prioritair genoeg zijn.

‘Op zich is dat een goede evolutie, maar veel van die initiatieven lopen spaak omdat de zorgfinanciering niet volgt’, aldus Vlaams parlementslid Martine Taelman. De Open Vld-politica vindt dat de hoogste prioriteitengroep voorrang moet krijgen, maar dat het tegelijk mogelijk moet zijn om een deel van de middelen vrij te maken voor nieuwe initiatieven. Van het extra budget dat de sector de komende jaren krijgt, zou er minstens een deel naar zo’n soort projecten moeten gaan, meent Taelman.

‘Het gaat hier over een win-winsituatie. We kunnen sneller meer mensen helpen, waardoor de betrokken mensen geholpen worden en de wachtlijsten verminderen. Bovendien gaat het om mensen die zelf de kosten voor gebouwen op zich nemen. Die kost valt dan ook weg voor de overheid’, klinkt het.

Taelman gelooft dat zo’n initiatiefnemers het toonvoorbeeld zijn van de vermaatschappelijk van de zorg, wat de overheid zo graag wil. ‘Wanneer die mensen initiatief tonen en ondersteuning vragen, is het een gemiste kans als we daar geen antwoord op geven’, zegt ze.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig