Sterke verkoop levert Honda stevige winst op
Foto: EPA

Honda Motor heeft de nettowinst in de periode juli tot september met 6,9 procent zien toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 127,7 miljard yen (965 miljoen euro). Het bedrijf wijst voor die goede cijfers vooral richting de kostenbesparingen en robuuste verkoopcijfers in Azië en Noord-Amerika.

De op twee na grootste autobouwer van Japan zag de operationele winst in het derde kwartaal met 2,5 procent afnemen, tot 164,8 miljard yen, terwijl de omzet met 15,6 procent toenam. De verkoop in de VS dikte met 9 procent aan ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar, tot 473.000 wagens, die in Azië met 27,4 procent tot 395.000 auto’s.

Honda heeft zijn verkoopprognose voor zijn volledige gebroken boekjaar, met einde in maart 2016, licht opgetrokken. De autobouwer handhaaft de winstverwachting.

Takata

De autobouwer kwam ook nog terug op het schandaal rond de defecte airbags van leverancier Takata. Die zouden voor zeven dodelijke slachtoffers en bijna honderd gewonden gezorgd hebben. Honda kondigde ondertussen in de VS ook aan in de toekomst geen airbags meer te zullen gebruiken van Takata. ‘Tegen eind 2018 zullen we overgeschakeld zijn op een andere aanbieder.’

De Amerikaanse autoriteiten hebben Takata gebrekkige medewerking verweten in het schandaal rond de defecte airbags. De Amerikaanse verkeerstoezichthouder NHTSA liet dinsdag weten dat Takata daarvoor een boete opgelegd kreeg die tot 200 miljoen dollar (183 miljoen euro) kan bedragen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig