Londens modemuseum bedankt voor garderobe Thatcher
Margaret Thatcher in 1989 Foto: AFP

Kleding, handtassen en juwelen van Margaret Thatcher gaan volgende maand onder de hamer bij Christie’s. Nabestaanden van de voormalige Britse premier hadden haar garderobe oorspronkelijk aangeboden aan het Victoria and Albert Museum voor een tentoonstelling, maar die hebben vriendelijk bedankt.

Mark en Carol, de kinderen van de Britse politica die in 2013 overleed, nemen afscheid van meer dan 350 kledingstukken en accessoires die tot hun moeder toebehoorden. Die hebben ze eerst aangeboden aan het Victoria and Albert Museum voor een tentoonstelling, maar het Londense museum bedankte vriendelijk voor het aanbod.

Het V&A heeft één van de grootste modecollecties ter wereld en pakte de afgelopen jaren onder meer uit met een tentoonstelling rond de kleding van David Bowie. Maar de garderobe van Thatcher is blijkbaar minder interessant dan deze van de rockster.

‘Bij het aanvullen van onze collectie focussen we vooral op het verzamelen van kledingstukken met een buitengewone esthetische of technische kwaliteit. We menen dat de kleding van barones Thatcher beter passen bij een collectie die focust op hun intrinsieke sociaal-historische waarde’, aldus het museum in een mededeling.

De stukken - waaronder ook haar trouwjurk en verschillende mantelpakjes die ze droeg bij belangrijke ontmoetingen - worden volgende maand stuk per stuk verkocht bij veilinghuis Christie’s. De waarde van de collectie wordt geschat op 500.000 Britse pond (ofwel 700.000 euro). De opbrengst wordt verdeeld onder haar kinderen en kleinkinderen.