Dieselgate tempert autoverkoop voorlopig niet
Foto: EPA

Het milieuschandaal waarin Volkswagen verwikkeld is geraakt, zorgt er niet voor dat de Belg minder auto’s koopt. Febiac meldt dat er in oktober voor de vijfde maand op rij meer wagens ingeschreven werden. Ook de betrokken merken van de Volkswagen-groep lijken voorlopig weinig effect te voelen.

In oktober noteerden de Belgische Automobiel- en Tweewielerfederatie Febiac en De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer 39.474 inschrijvingen, of 3,6 procent meer ingeschreven wagens dan de maand voordien. Dat betekent een stijging voor de vijfde maand op rij, voor heel 2015 (431.996 inschrijvingen) werden er al 1,8 procent meer inschrijvingen genoteerd dan in dezelfde periode het jaar voordien.

Wat de inschrijvingen per merk betreft, lijken de merken uit de Volkswagen-groep voorlopig weinig af te zien van hun betrokkenheid bij het Dieselgate-schandaal. Volkswagen zelf kent een lichte daling met 1,85 procent (3.864 wagens) ten opzichte van oktober 2014 en verliest de eerste plaats aan Renault.

Twee andere merken waarvan sommige dieselmodellen software bevatten om de uitstootgegevens te manipuleren, zagen hun verkoop echter stijgen. Audi met 14 procent (2.703 wagens) en Skoda met 7,1 procent (1.647 wagens). Seat blijft klappen krijgen, nadat het vorige maand al 17,3 procent minder inschrijvingen kende, daalde dat aantal nu met bijna 32 procent (394 wagens).

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig