'Airbnb heeft nog maar weinig te maken met de deeleconomie'
Foto: BelgaImage
De bijna vijfduizend Airbnb-adressen in Brussel worden naar schatting gemiddeld 83 nachten per jaar verhuurd, zo berekende de website Inside Airbnb. ‘Zo’n appartement is verloren voor de huurmarkt.’

Toeristen die naar Brussel komen, worden verwend: ze kunnen kiezen uit 4.903 Airbnb-adressen. Dat blijkt uit een interactieve kaart die de Australische datamapper Murray Cox maakte op basis van gegevens die hij van de Airbnb-website haalde. Ook voor Antwerpen bracht hij alle adressen in kaart. Eerder verzamelde hij ook al de gegevens van wereldsteden als New York, Londen en Parijs.

Hij wil met de kaarten aantonen dat Airbnb een negatief effect kan hebben op buurten: steeds meer adressen worden constant aan toeristen verhuurd, omdat dat meer opbrengt dan huurders in huis. Die woningen zijn dus niet meer beschikbaar voor de huurmarkt, terwijl die in grote steden vaak al erg krap is.

Van broederlijk delen tot professionele verhuur

‘De cijfers tonen dat Airbnb nog maar weinig te maken heeft met de deeleconomie’, zegt Cox. ‘Het gaat lang niet altijd om mensen die af en toe toeristen te slapen leggen in hun logeerkamer om de hypotheek te helpen aflossen. Vaak worden hele appartementen verhuurd voor meer dan drie maanden per jaar. Het is onwaarschijnlijk dat daar iemand permanent woont. Zo’n appartement is verloren voor de huurmarkt.’ Volgens Cox kan dat de huurprijzen in een buurt doen stijgen. ‘En het zijn de kwetsbaarsten die het eerst uit de boot vallen.’

35 procent van de appartementen in Brussel wordt bovendien verhuurd door iemand die meerdere adressen opgeeft, wat volgens Cox wijst op professioneel verhuur.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig