Russische hackers plunderen klanten Belgische banken
Foto: rtr
Russische criminele bendes hebben jarenlang een hold-up gepleegd op klanten van Europese grootbanken, waaronder KBC en Belfius. Ze gingen aan de haal met miljoenen euro’s en waren uiteindelijk zelfs binnengedrongen op de computers van meer dan tienduizend Belgen. Na jaren onderzoek raakt de speurtocht naar de bendes afgerond.

De verschillende dossiers die het federaal parket samenstelde over de digitale hold-up bij klanten van enkele Belgische grootbanken, geven een glashelder beeld van hoe de internationale criminele wereld vandaag werkt. De fraude verloopt via kleine garnalen die gestolen geld versturen via Western Union Money Transfer, tussenpersonen die dat geld inzamelen, Russische hackers en één centrale figuur die schuilgaat achter een Yahoo-mailadres. Ook opvallend: in tegenstelling tot het klassieke beeld van de onderwereld, werkte een pak vrouwen mee aan de digitale hold-ups.

De zaak raakte bij het Brussels parket na een tip uit Denemarken. Een Brusselse vrouw had vrij grote Deense bedragen op haar rekening gestort gekregen, voor een totaal van 11.908 euro. Een huiszoeking leidde tot een kluwen van Belgische 'geldezels', aangestuurd door een zekere Maria Polonski. Door haar contacten bloot te leggen, werd het netwerk van kleine garnalen in kaart gebracht.

Belgische slachtoffers

Voor de Brusselse raadkamer loopt momenteel een procedure waarbij het parket 21 personen voor de rechter wil krijgen, onder wie vijf Russen die worden verdacht van witwaspraktijken. De andere verdachten worden vervolgd voor witwassen en informaticafraude.

Ongeveer gelijktijdig met de zoektocht naar die geldstromen liep er in ons land ook een onderzoek naar gehackte pc’s. Tijdens een sessie voor pc-banking zorgde een virus ervoor dat Belgen werden bestolen. Het ging om klanten van alle grootbanken in ons land, waaronder Belfius, KBC en ING. Doordat de speurders in het dossier met de Belgische handlangers al ervaring hadden opgebouwd, konden ze het netwerk vrij snel blootleggen.

Ook internationaal was er meer samenhorigheid. Zo werd vlak voor de zomer nog een doorbraak geforceerd: een centraal bendelid werd in Miami opgepakt. Hij wordt nog verhoord, maar nu al is duidelijk dat de bende verantwoordelijk was voor meer dan 12.000 hackings in ons land. Bij 1.458 mensen werd er geld gestolen, voor een minimumbedrag van 4,6 miljoen euro.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig