Een Syrische rebellengroepering heeft alawieten en regeringssoldaten opgesloten in ijzeren kooien en op openbare plaatsen gezet in de buurt van Damascus, zodat zij kunnen dienen als “menselijk schild” voor de luchtaanvallen van het regime. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Jaïch al-Islam, die beschouwd wordt als de belangrijkste rebellengroep in de hoofdstad, “heeft soldaten van het regime en alawitische burgers in kooien opgesloten en hen verspreid over verschillende locaties in het oosten van de Ghouta, vooral in de stad Douma”, aldus de directeur van het Observatorium, Rami Abdel Rahmane.

De alawieten, waartoe ook president Bashar al-Assad behoort, zijn voortgekomen uit een afsplitsing van de sjiitische islam. Bijna twee jaar geleden werden honderden alawitische burgers gevangengenomen tijdens een aanval tegen het stadje Adra al-Ommaliye, ten oosten van Damascus.

Jaïch al-Islam “zegt dat de kooien dienen om de bombardementen van de regeringstroepen op de regio tegen te gaan”, aldus Rahmane. Volgens hem “werden tientallen kooien gebruikt. In elke kooi bevinden zich drie of vier personen, soms zelfs zeven”. De rebellen “gebruiken de gevangenen als levend schild. Soms gaat het om volledige families”, klinkt het nog.

In een video die op het internet werd geplaatst, zijn drie vrachtwagens te zien met daarom ijzeren kooien met mensen in, die rijden langs de ruïnes van appartementsgebouwen. De gevangenen vragen in de camera aan Assad om te stoppen met de luchtaanvallen tegen de rebellen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig