Warmste 1 november ooit
Foto: BELGA

Het was zondag de warmste 1 november sinds het begin van de metingen, met een in Ukkel gemeten temperatuur van 20,8 graden Celsius. Dat record komt er net na een uitzonderlijk koude oktobermaand.

Het vorige dagrecord voor 1 november dateerde pas van vorig jaar, toen het op 1 november 20,0 graden warm was. Dat heeft weerman David Dehenauw van het KMI zondag laten weten.

Het KMI publiceerde zondag ook het klimatologisch maandoverzicht voor oktober 2015. Daaruit bleek dat de voorbije maand de koudste oktobermaand was sinds 2003, met een gemiddelde temperatuur van 10,2 graden Celsius daar waar dat normaal gezien 11,1 graden had moeten zijn. ‘We hebben in oktober een erg koude week gehad, waarin een paar kouderecords zijn gebroken. Zo werden er in Ukkel temperaturen gemeten van amper een graad of 5’, verklaarde Dehenauw. Dat, en het feit dat er zich de andere weken geen thermische uitschieters naar boven toe hebben voorgedaan, maakt dat de gemiddelde temperatuur in oktober aan de lage kant lag.

Voorts was er abnormaal weinig neerslag, met een neerslagtotaal van 40,9 mm tegenover een normaal totaal van 74,5 mm. Ook uitzonderlijk was dat we in België geen enkele onweersdag hadden, terwijl dat er normaal zes hadden moeten zijn. Tot slot was er de voorbije maand sprake van een overheersende windrichting uit noordnoordoost, tegenover normaal gezien zuidzuidwest. ‘Dat is meteen ook de verklaring waarom we een graad te laag uitkomen als temperatuur’, aldus Dehenauw. Qua zonneschijnduur was oktober, met 106 uren zon, dan weer een normale maand.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig