Wouter Deprez: '150 hectare verdelen over 308 gemeenten? Een heel slecht plan'
Wouter Deprez en Joke Schauvliege Foto: +

De acht miljoen euro die nu nog in het boscompensatiefonds, wordt verdeeld over alle Vlaamse gemeenten. Dat zegt minister van Omgeving en Milieu Joke Schauvliege (CD&V) in een interview met Het Belang van Limburg. 'Een bos van 150 hectare is al geen heel groot bos', reageert Wouter Deprez, die de discussie al wekenlang met de minister voert. 'Waarom zou je zo’n bos in 300 scheuren?'

De voorbije weken was er veel te doen om het boscompensatiefonds. Daarin zit bijna acht miljoen euro, geld voor het aanplanten van nieuwe bossen, ter compensatie van door bedrijven ontboste gebieden. Maar dat geld wordt niet gebruikt, stelde cabaretier Wouter Deprez vast. Hij zette eerder ook de discussie rond de bouw van het bedrijf Essers in Genk, waardoor 12 hectare bos verloren gaat, al in gang.

Dat het geld vastzit in het fonds, weet minister van Omgeving en Milieu Joke Schauvliege aan de minister van Begroting, vandaag is dat Annemie Turtelboom (Open VLD). Omdat de begroting anders in het rood gaat, mag er enkel uit het fonds gehaald worden wat er dat jaar ook weer is ingekomen. Turtelboom ontkrachtte vervolgens dat argument, volgens haar was de vraag om het fonds te gebruiken gewoon nog nooit gesteld.

Schauvliege is die discussie zat. Daarom gaat ze de acht miljoen euro die nu nog in het fonds zit, verdelen tussen de gemeenten op basis van criteria zoals het aantal inwoners, de oppervlakte en de beschikbare ruimte om bos aan te planten.

Haar beslissing moet wel nog worden goedgekeurd door de Vlaamse regering bij de begrotingscontrole van begin volgend jaar. 'Dat kan geen probleem zijn nu iedereen vindt dat het geld zo snel mogelijk moet worden gebruikt waarvoor het dient', zegt de minister in de krant.

'Mini-bosjes'

Niet zo, oordeelt Wouter Deprez op zijn Facebookpagina. Dat ze het geld wil deblokkeren, kan hij 'alleen maar toejuichen', schrijft hij. Dat het geld verdeeld zal worden over '308 gemeenten in Vlaanderen' vindt Deprez dan weer geen goed plan. Met acht miljoen euro kan immers 150 hectare bos aangepland worden, berekent hij.

'Verdeel die 150 hectare over 308 gemeenten. Elke gemeente kan een halve hectare, ofte 5000 vierkante meter, grond bebossen. Bovendien heb je dan 300 gemeenten te controleren of ze bebost hebben met dat geld. Sommige gemeentebesturen zijn ook helemaal niet geïnteresseerd in bebossen.'

'Bossnippers kunnen waardevol zijn, maar waarom zou je overal nieuwe mini-bosjes uitsnipperen als je een hefboom hebt van 8 miljoen euro? Een bos van 150 ha is al geen heel groot bos. Waarom zou je zo’n bos in 300 scheuren?'

Gemeenten die willen bebossen, kunnen daarvoor al een subsidie aanvragen via het Boscompensatiefonds, gaat de cabaretier verder. 'En daar slaagde de minister er in 2014 niet eens in voldoende aanvragen voor bebossing binnen te halen.'

En dus nodigt Deprez de minister opnieuw uit voor een kopje thee, zoals ze twee weken geleden ook al deden, om alternatieven te bespreken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig