VS, Rusland en Iran raken het niet eens over lot Syrische president
Foto: EPA

De VS, Rusland en Iran raken het niet eens over welke toekomst de Syrische president Bashar al-Assad moet krijgen. Maar ze zullen wel voort blijven werken aan een politieke oplossing. De gesprekken over een eind aan het conflict in Syrië zullen over twee weken voortgezet worden.

De Verenigde Staten, Rusland en Iran hebben vrijdag in Wenen vastgesteld dat ze het niet eens zijn over welke toekomst de Syrische president Bashar al-Assad moet krijgen. Maar ondanks die onenigheid zijn ze wel overeengekomen om voort te blijven werken aan een politieke oplossing. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd tijdens een persconferentie, na afloop van de eerste onderhandelingsronde in Wenen. Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zijn het wel eens geraakt dat Syrië behouden moet blijven als een 'eenheidsstaat'.

 

Het overleg over een eind aan de burgeroorlog in Syrië wordt over twee weken wel voortgezet. 'Op de Syriëtop is vrijdag in Wenen vooruitgang geboekt, maar we maken ons geen illusies dat het grootste deel van het werk nog voor ons ligt', zei  de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.

Zeventien landen en vertegenwoordigers van de EU en de VN hebben voor het eerst samen gesproken over mogelijk te nemen stappen om uit de crisis te geraken. De totstandkoming van de bijeenkomst werd al beschouwd als een diplomatiek succes.

In Syrië woedt al viereneenhalf jaar een bloedig conflict tussen het Assad-regime en opstandige groepen. Tot nog toe zijn rond de 250.000 mensen om het leven gekomen. Rond de 4,2 miljoen Syriërs zijn naar het buitenland gevlucht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig