Vrije Universiteit Brussel trekt naar de beurs
VUB wil sterk uitbreiden in de toekomst Foto: Photo News

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) haalde zo’n 61,5 miljoen euro op via de uitgifte van obligaties en gaat daarmee naar de beurs. Met het geld wil ze infrastructuurwerken financieren. Op die manier doet de universiteit iets wat ongezien is in West-Europa.

Volgens rector Paul De Knop heeft de universiteit het geld nodig om uit te breiden. De VUB wil tegen 2018 meer dan 600 extra studentenkamers, een onderzoeksgebouw en een zogenaamde cultuurtoren bouwen. De 3,5 miljoen euro per jaar aan overheidsfinanciering is daavoor niet genoeg.

De universiteit groeit ongelooflijk snel, aldus de rector. Terwijl de campus in Elsene in de jaren zeventig voor 5.500 studenten werd gebouwd, lopen daar nu 13.000 studenten rond. De infrastructuur werd amper uitgebouwd.

De universiteit in Brussel is niet de enige in Vlaanderen die last heeft van geldtekort. Het budget voor het onderhoud van de Vlaamse universiteiten gaat al verschillende jaren voor tientallen miljoenen euro's in het rood.

Dat de VUB geld ophaalt op een alternatieve manier, is niet helemaal nieuw. Eerder al verkocht ze zwembadtegels om de renovatie van haar zwembad te financieren en richtte ze gebouwen op via privaat-publieke samenwerking. ‘Derde stap is dus dat we naar de beurs gaan om geld op te halen’, aldus De Knop.

Vandaag wordt de obligatie van de VUB op de beurs gelanceerd en zal duidelijk worden welk rendement de obligaties bieden. Kandidaat-beleggers moeten minimaal 250.000 euro opwerpen en enkel institutionele beleggers kunnen erop intekenen.