‘Wordt Varoufakis betaald door de Italiaanse belastingbetaler?’
Yanis Varoufakis Foto: REUTERS

Italiaanse politici zijn niet te spreken over het nieuws dat de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis 24.000 euro ontving voor een interview dat vorige maand op de Italiaanse nationale zender RAI verscheen. Ze noemen het voorval schandalig.

De beslissing van RAI om de Varoufakis zo’n groot bedrag te geven voor zijn verschijning heeft kwaad bloed gezet bij Italiaanse oppositieleden. Dat de voormalige Griekse minister van Financiën ruim 1.000 euro per minuut ontving voor een interview van 22 minuten, vinden ze choquerend.

Renato Brunetta, fractieleider van de Italiaanse partij Forza Italia, beweert dat hij zoiets nooit eerder meemaakte en dat de Italiaanse burger hier de dupe van lijkt te zijn. ‘Gaat het geld van de betalende RAI-abonnees naar Varoufakis? Ik hoop van niet!’, stelt hij.

Ook de Italiaanse liberalen steken hun woede niet onder stoelen of banken. Zo noemde politicus Gianfranco Librandi het ‘schandalig dat de man die Europa bijna naar de rand van een financiële crisis bracht 24.000 euro ontvangt van de belastingbetaler om te spreken op de buis.’

De zender verdedigt zichzelf door te verwijzen naar het productiebedrijf Endemol. Omdat dat bedrijf de betaling van Varoufakis regelde, zou de schuld vooral in dat kamp liggen. ‘Endemol heeft een welomlijnd budget voor gasten en blijkbaar vonden ze de vergoeding noodzakelijk.’