Na de kernramp in Tsjernobyl werden zo’n 116.000 mensen in allerijl geëvacueerd. Al wat ongeveer 30 jaar later overblijft, is een radioactief spookgebied. En enkele kranige baboesjka’s die naar eigen zeggen nog liever sterven aan kanker dan dat ze hun tuintje met groenten achterlaten. Zij vertellen hun verhaal aan de documentairemakers van ‘The Babuchkas of Chernobyl’.

Ze waren op middelbare leeftijd toen ze halsoverkop hun woonst moesten verlaten omdat kernreactor vier van Tsjernobyl net geëxplodeerd was en een radioactieve wolk zich over de buurt aan het verspreiden was. Uiteindelijk zullen experts beslissen dat een cirkelvormig gebied van 4.200 vierkante kilometer rond de kernreactor onbewoonbaar is.

‘Maar sommigen onder ons waren echte rebellen. Wij wilden teruggaan naar onze echte thuis’, zegt een van de twaalf geïnterviewde baboesjka’s (Oekraïens voor grootmoeders, red.) aan de documentairemakers. ‘We wisten dat we niet mochten terugkeren, maar we kropen onder de prikkeldraad. En ja, wie gaat ons hier nu komen controleren’, vraagt de vrouw zich af terwijl ze nonchalant zwaait met het mes waarmee ze de aardappelen schilt.

Doodgaan van heimwee en verdriet

In totaal kwamen ongeveer 1.200 inwoners opnieuw in de verboden, radioactieve zone wonen. De meesten onder hen zijn baboesjka’s tussen de 70 en de 85 jaar. Vaak leven ze met minder dan tien bij elkaar in een klein dorp en drinken ze zich moed in naarmate de avond vordert. Maar ze zijn gelukkig, zeggen ze.

‘Ik heb verhalen gehoord van vriendinnen die dood zijn gegaan van de heimwee en van het verdriet. Die staan er veel slechter voor dan wij. Kijk eens hier, wat een tuintje wij hier hebben voor groenten’, klinkt het.

Dat de radioactiviteit in de regio bijzonder kankerverwekkend is, nemen de baboesjka’s er graag bij. ‘Wij gaan nog liever dood aan kanker dan dat we onze tuintjes achterlaten. Wij zijn de rebellen die het onkruid wieden hier. Trouwens: ons vaderland is ons vaderland. Wij gaan hier nooit weg.’

Meer info over de documentaire ‘The Babuchkas of Chernobyl’ kunt u terugvinden op deze website .