Dries Van Noten en Tim Van Steenbergen ontwerpen voor het podium
Wendy Whelan krijgt een kostuum met verenprint aangemeten, geïnspireerd op de Hagoromo, een heilig gewaad uit de Japanse traditie

De Belgische ontwerper Dries Van Noten heeft de kostuums ontworpen voor de multidisciplinaire opera Hagoromo, een stuk van de Amerikaanse kunstenaar David Michalek dat volgende week zijn wereldpremière kent in de Brooklyn Academy of Music (BAM) in New York. Tim Van Steenbergen heeft dan weer de outfits getekend voor het theaterstuk Caligula, met onder andere Kevin Janssens.

Michalek laat zich als kunstenaar niet in een vakje stoppen, en dat laat zich ook merken in deze multidisciplinaire opvoering. Hagoromo, dat volgende dinsdag in première gaat, is geïnspireerd op een Japanse theaterklassieker en speelt zich af op een verlaten eiland waar een arme visser en een gevallen engel elkaar ontmoeten.

De hoofdrollen worden gespeeld door Wendy Whelan (tevens de echtgenote van Michalek) en Jock Soto, twee voormalige sterren van het New York City Ballet, die voor de gelegenheid worden gekleed door de Belgische ontwerper Dries Van Noten.

Het is niet de eerste keer dat Van Noten zich laat onderdompelen in de wereld van hedendaagse dans. Hij ontwierp ook al een aantal keren de kostuums voor opvoeringen van Anne Teresa De Keersmaeker.

Van Noten en Michalek zijn ook geen vreemden voor elkaar: de New Yorkse kunstenaar maakte een reeks video’s naar aanleiding van de tentoonstellingen rond Van Noten in Parijs en Antwerpen.

‘Ik ben heel erg blij om een tweede keer samen te werken met David. Een modeontwerper moet in zijn werk onvermijdelijk rekening houden met de bewegingen van een lichaam op dagelijkse basis’, aldus Van Noten in het persbericht dat de samenwerking aankondigt.

‘Door met een choreograaf samen te werken, wordt dit gegeven nog versterkt en wordt mijn kennis van een kledingstuk nog verder uitgediept dan ik had verwacht. Dit is een uitzonderlijk en te koesteren moment.’

Romeinse keizer

Ook Tim Van Steenbergen kijkt graags eens verder dan prêt-à-porter en ontwerpt regelmatig kostuums en scenografie voor theaterstukken. Zijn jongste project is een theaterstuk van Guy Cassiers voor het Toneelhuis, met onder andere Kevin Janssens en Marc Van Eeghem, dat op 19 november in première gaat. Caligula is gebaseerd op het drama van Albert Camus over de wreedste onder de Romeinse keizers.

'Normaal gezien vertrek ik vanuit een concept als ik kostuums en decors ontwerp. Deze keer ging ik anders te werk: het spel en de acteurs waren mijn beginpunt. Zij reikten mij dingen aan. Op basis van de repetities verkregen we samen een totaalbeeld', aldus Van Steenbergen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig