Spreekbeurt Varoufakis kost 55.000 euro
Yanis Varoufakis. Foto: EPA

Yanis Varoufakis mag zichzelf dan wel een socialist noemen, de wetten van de vrije markt heeft hij erg goed begrepen. Zelf spreekt de ex-minister van een lastercampagne.

De voormalige Griekse minister van Financiën, die zijn Europese collega’s het afgelopen jaar met zijn extreemlinkse ideeën geregeld tot wanhoop dreef, is na zijn aftreden het lezingencircuit ingestapt. Voor een toespraak buiten Europa brengt hij 55.000 euro in rekening, zo meldde de Griekse krant Proto Thema. Het bericht haalde de krantenkoppen in de Britse kranten.

Het originele artikel was gebaseerd op berichten tussen het Londen Speaker Bureau en een journalist. Die probeerde te onderhandelen met een persoon die Varoufakis vertegenwoordigde. Daaruit bleek ook dat Varoufakis alleen businessclass vliegt en dat hij verwacht in de allerbeste hotels ondergebracht te worden.

Transparantie

Varoufakis heeft de tegenaanval ingezet met een blogpost waarin hij zijn honoraria oplijst. Proto Thema lijkt alvast een fout te hebben gemaakt. De krant telde alle recente toespraken op om tot een potentieel inkomen van 2,4 miljoen euro te komen en ging daarbij uit dat gelijkaardige sommen waren aangerekend. Daarom vraagt Varoufakis een rechtzetting aan The Telegraph en The Times.

De Griek wijst er op dat voor het merendeel van zijn speeches enkel de onkosten gedekt worden. Maar Varoufakis geeft in de blogpost wel toe dat hij 24.000 euro heeft verdiend voor een deelname aan een Italiaans tv-programma, met eersteklasreiskosten. Voor een andere presentatie gaat het om 28.800 euro. 'Die twee opdrachten waren commercieel van aard om mijn economische onafhankelijkheid tegen gevestigde belangen te behouden', zegt Varoufakis.

Opvallend is dat Varoufakis niet ontkent dat het Londen Speaker Bureau hem vertegenwoordigt. Hij zegt ook niet hoeveel hij in de VS aanrekent. De ex-minister stond effectief opgelijst tussen de sprekers van het bureau, maar zijn naam is intussen verwijderd.

Eerder kreeg Varoufakis al kritiek toen hij en zijn vrouw zich door Paris Match lieten fotograferen in hun appartement in een van de duurste wijken van Athene, met de Akropolis op de achtergrond.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in