OCMW’s vrezen voor ‘sociaal fiasco’ in 2016
Foto: BELGA

Vorig jaar werden wekelijks zo’n 250 gezinnen bedreigd met uithuiszetting. Verder hebben tienduizenden gezinnen problemen met hun energiefactuur. De Vlaamse OCMW’s kijken met een bang hart naar 2016.

‘Een verpauperde private huurmarkt, stijgende energieprijzen en de verhoging van de druk door de asielcrisis doet de OCMW’s vrezen voor een sociaal fiasco in 2016 dat ze niet alleen kunnen oplossen’, staat donderdag in een bericht van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

De VVSG zet enkele cijfers op een rij. In 2014 werden in Vlaanderen 12.958 gezinnen bedreigd met een uithuiszetting. Dat zijn er 250 per week. De cijfers liggen in lijn met 2013 (12.950), maar de VVSG wijst erop dat er tien jaar geleden maar sprake was van ‘slechts’ 5200.

Wanbetalingen

Op het vlak van energie verwijst de VVSG naar het aantal gezinnen dat is aangewezen op zijn distributienetbeheerder. Het gaat meestal om mensen die gedropt zijn door hun commerciële leverancier, doorgaans omwille van wanbetaling. Begin oktober 2015 ging het om 75.337 huishoudens voor elektriciteit en 55.380 voor aardgas. Dat is een daling met 4 procent tegenover een jaar geleden. Voorts hebben 41.159 gezinnen een budgetmeter voor elektriciteit, 28.094 voor aardgas. Ook dat is minder dan vorig jaar.

Volgens de VVSG is de verbetering vooral toe te schrijven aan ‘de meer realistische afbetalingsplannen bij de commerciële leveranciers en de milde winter 2014-2015’. ‘Maar de cijfers blijven onaanvaardbaar hoog en stijgende energieprijzen zullen dit effect snel ongedaan maken.’

Asielcrisis

De VVSG waarschuwt ook voor de komende maanden. ‘OCMW’s investeren in preventie en begeleiding of geven huur- of energietussenkomsten, maar hun mogelijkheden zijn niet oneindig. Ze kunnen de gaten niet blijven dichtrijden, zeker niet als er straks alleen al door de asielcrisis in Vlaanderen 22.195 personen extra bijkomen die ook recht hebben op kwaliteitsvolle huisvesting en begeleiding,’ zegt Rudy Coddens, voorzitter van de afdeling OCMW’s bij de VVSG.