Calvo daagt N-VA uit tot referendum over de toekomst van België
Foto: BELGA

Groen-Kamerlid Kristof Calvo roept N-VA op een referendum te organiseren over de toekomst van België. “Als N-VA in 2019 opnieuw een communautaire campagne wil, moet ze ook maar een referendum durven organiseren, zoals in Schotland en Catalonië”, argumenteert Calvo in zijn nieuwe boek ‘F*ck de zijlijn’.

N-VA is en blijft voor Calvo in de eerste plaats een nationalistische partij. “Maar het zijn wel nationalisten zonder de moed van hun overtuiging. De sfeer in België verzieken, ja, maar de bevolking vragen of België ook echt moet worden opgeblazen, dat durven ze niet”, sneert Calvo.

Het groene Kamerlid ziet de toekomst van België alvast helemaal anders. In zijn boek bepleit hij een sterk federaal België, inclusief een federale kieskring, een herfederalisering van bevoegdheden zoals buitenlandse handel, een Belgisch uitwisselingsprogramma voor alle scholieren en het verplichten van de andere landstaal als tweede taal in het onderwijs, ook aan Franstalige kant.

Opvallend is voorts dat Calvo af wil van de gemeenschappen. “Als er een nieuwe staatshervorming komt, moeten we evolueren naar een federalisme op basis van gewesten, de plek waar mensen wonen”, vindt hij. “De gemeenschappen moeten op de schop, zodat Brussel een eigen beleid op maat kan ontwikkelen.”

Calvo’s boek - ‘F*ck de zijlijn’ - gaat niet enkel over het communautaire of de institutionele toekomst van België. Het bevat onder meer ook voorstellen rond ondernemen, leefmilieu en diversiteit. Donderdag stelt hij zijn boek voor aan de pers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in