‘Er ist wieder da’, een komedie over Adolf Hitler, is de best bekeken film in Duitsland op dit moment. De film verscheen drie weken geleden in de bioscopen en prijkt nu helemaal bovenaan de box office.

‘Er ist wieder da’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Duitse auteur Timur Vermes, een bestseller waarvan meer dan veertien miljoen exemplaren verkocht zijn. In de film (en het boek) duikt de nazileider plots weer op in onze maatschappij - zonder enige herinnering van wat hij in het verleden gedaan heeft - en krijgen we de reacties daarop van echte mensen te zien. Een beetje zoals in de komedie ‘Borat’ van Sacha Baron Cohen, dus.

Drie weken na de première in Duitsland, stoot de komedie de Pixar-animatiefilm ‘Inside Out’ van de box office-troon. In totaal bracht de film al meer dan 11,5 miljoen euro op. ‘Duitsers moeten kunnen lachen met Hitler. Als we hem alleen als monster zien, dan ontnemen we hem een deel van zijn verantwoordelijkheid voor de Holocaust’, zegt regisseur David Wnendt. ‘Maar het moet wel zo’n lach zijn die in je keel blijft hangen, zo’n lach waarvan je zelf een beetje beschaamd bent.’