Bourgeois: ‘Goede hoop dat we vrijdag akkoord vinden’
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Foto: BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft goede hoop dat de drie Vlaamse partijen vrijdag tijdens de ministerraad overeenstemming zullen vinden over het klimaatakkoord. Er is volgens hem nog tijd genoeg om vóór aanvang van de Klimaatconferentie in Parijs tot een evenwichtige verdeling te komen.

Dat zegt Bourgeois in de marge van de Belgische economische missie in Canada.

Vandaag bleek dat de drie Vlaamse partijen het oneens zijn over het klimaatakkoord dat bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) heeft onderhandeld met de andere deelstaten en het federale niveau. Volgens N-VA is Schauvliege haar mandaat te buiten gegaan. Ook Open VLD heeft bedenkingen.

‘Financieel beter voor Vlaanderen’

CD&V betwist echter dat het klimaatakkoord nadelig zou zijn voor Vlaanderen. Volgens CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel gaat het om een verdedigbaar en 'evenwichtig' akkoord en is het zelfs 'financieel beter voor Vlaanderen dan de contouren van het mandaat van minister Schauvliege'.

Volgens Bourgeois kunnen de drie partijen vrijdag worden verzoend. 'We hebben binnen deze coalitie tot nog toe altijd al een oplossing gevonden', zegt hij in ed Canadese stad Vancouver. 'Iedereen moet nu eerst zijn berekeningen maken. Ik verneem dat ook (federaal minister van Leefmilieu) Marghem zegt dat er nog vragen zijn bij de cijfers. Dat moet worden uitgeklaard.' Marghem verklaarde dinsdag in de Kamer dat de uitgelekte cijfers niet gefinaliseerd zijn.

'Het doel moet zijn om te komen tot een evenwichtig akkoord met de nodige solidariteit tussen de verschillende overheden', besluit de minister-president. 'De consensus moet realistisch zijn en in verhouding tot ieders mogelijkheden.'