Sleurs start onderzoek naar pesten van werknemers met een handicap
Foto: Photo News

Staatssecretaris voor Personen met een beperking Elke Sleurs (N-VA) start een onderzoek naar pestgedrag van werknemers met een handicap. De staatssecretaris neemt het initiatief nadat bekend raakte dat bijna een kwart van de mensen met een zware arbeidshandicap gepest wordt op het werk.

‘De cijfers van de enquête zijn onthutsend’, zegt staatssecretaris voor Mensen met een Beperking Sleurs. ‘Dergelijk pestgedrag beschouw ik als een vorm van geweld tegen mensen met een handicap.’

Het onderzoek moet de oorzaken van pestgedrag tegen mensen met een handicap nagaan. Die kunnen te maken hebben met de organisatie van het werk, met een werksfeer die mensen die ‘anders’ zijn moeilijk accepteert of met een discriminerende houding van individuele pesters.

‘Mocht uit het onderzoek blijken dat de antipestwet van 2007 niet voldoet, zal ik een aanvulling of wijziging bepleiten bij mijn collega van Werk’, zegt de staatssecretaris.

Het kabinet van de staatssecretaris zit morgen samen met het Directoraat-Generaal Handicap over de problematiek. ‘In een inclusief maatschappijmodel zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn dat ook personen met een handicap volwaardig hun capaciteiten kunnen benutten’, zegt Sleurs.