Vrouw en man in de straat even vaak geïnterviewd, etnische minderheden blijven achter
genrebeeld

Het aantal keer dat mensen in de straat - in mediajargon ‘voxpop’ genoemd - aan bod komen, stijgt doorheen de jaren bij de grote Vlaamse tv-omroepen. VRT beende VTM vorig jaar nagenoeg bij. Vrouwen komen voor het eerst evenveel aan bod als mannen, maar op vlak van etnisch-culturele diversiteit zijn voxpops nog geen spiegel van de samenleving.

Het Steunpunt Media met daarin verschillende universiteiten onderzocht in totaal zo’n 21.400 individuele voxpops uit zowat 8.600 avondnieuwsuitzendingen, dit van 2003 tot en met 2014.

Doorheen de jaren is een algemene stijgende trend merkbaar, al is die veeleer beperkt. In de hele periode toont VRT gemiddeld twee voxpops per nieuwsuitzending en VTM drie. Vorig jaar sloot VRT erg dicht aan bij VTM. Beiden eindigden op gemiddeld circa 3,5 voxpops per uitzending.

Representativiteit op vlak van geslacht en leeftijd

Gekeken naar de representativiteit tegenover de Vlaamse samenleving blijkt dat die er wel is op vlak van geslacht en leeftijd. “Opmerkelijk”, vinden de wetenschappers, omdat voorgaand onderzoek altijd een sterke ondervertegenwoordiging van vrouwen vaststelde.

De onderzoekers keken ook naar de etnisch-culturele achtergrond, op basis van huidskleur - wat geen sluitende methode wordt genoemd. “Slechts 2,4 procent van de voxpops behoort tot een etnisch-culturele minderheid. Mensen met een blank uiterlijk (98 pct) worden dus oververtegenwoordigd”, klinkt het. Het aandeel van etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen zou circa 15 procent bedragen.

Journalisten vragen vooral naar politieke meningen (25 pct), gevolgd door sociale thema’s (15 pct) en mobiliteit (13 pct). Daarbij bleek wel dat de vertolkte standpunten vaak eenzijdig zijn en dat regelmatig slechts één standpunt wordt getoond.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in