Waarschijnlijk hebt ook u giftige teflon-stof in het bloed
Foto: istock

DuPont, de uitvinder van teflon, heeft in Amerika 3.500 rechtszaken aan de broek. Het internationale chemiebedrijf zou verzwegen hebben dat een onderdeel van haar product kankerverwekkend kan zijn. Ook in Belgische keukens komt teflon veel voor. 'Maar dat betekent nog niet dat alle gebruikers kanker krijgen', nuanceert professor Lode Godderis.

DuPont wordt ervan beschuldigd jarenlang gezwegen hebben over de kwalijke eigenschappen van perfluoroctaanzuur (PFOA). Dat onderdeel wordt gebruikt om teflon vast te hechten aan potten en pannen, onder andere bij het bekende merk Tefal. Door de teflon-laag wordt water, vuil en vet afgestoten, maar het onderdeel PFOA kan bij blootstelling onder meer lever-, teelbal- en pancreaskanker veroorzaken.

‘Probleem gaat verder dan antiaanbakpannen’

‘De stof is gevaarlijk en breekt bovendien moeilijk af, waardoor ze maandenlang in het bloed aanwezig blijft’, zegt Lode Godderis, professor arbeids- en milieu­geneeskunde aan de KU Leuven. ‘Bij dierproeven is de link tussen PFOA en kanker duidelijk aangetoond. Maar die is er ook bij mensen: men onderzocht de werknemers van DuPont, en ook daar was het resultaat positief.’

Volgens Godderis is de kans zeer reëel dat de meeste Vlamingen PFOA in het bloed hebben. ‘Het probleem gaat namelijk verder dan antiaanbakpannen: PFOA zit ook in bakpapier, pizzadozen en veel andere vetafstotende voedingsverpakkingen. Op die manier komt de stof via verschillende kanalen in ons lichaam terecht.’

Niet alle teflon-pannen weggooien

‘Zelfs als we aantonen dat je PFOA in je bloed hebt, wil dat niet zeggen dat je sowieso kanker krijgt’, waarschuwt Godderis. ‘Alles hangt af van de dosis en de eventuele combinatie met andere kankerverwekkende stoffen. Vergelijk het met roken: het is niet omdat je een pakje sigaretten per dag rookt, dat je gegarandeerd aan longkanker zult sterven. Maar het vergroot het risico wel aanzienlijk.’

Het is ook niet nodig dat alle teflon-pannen en -potten meteen de vuilnisbak in gaan. Wel belangrijk is dat er geen krassen in de beschermlaag komen. Dat kan vermeden worden door het keukengerei enkel af te wassen met zachte sponsen. Verder mogen de antiaanbakpannen niet oververhit worden, vermijd dus dat ze beginnen te roken.