Huursector staat open voor mystery shoppers
Foto: BELGA

Discriminatie is een probleem op de private huurmarkt. Daarover zijn de belangrijkste organisaties uit de (ver)huursector het eens, zo blijkt uit een evaluatie van de huurwet. Er wordt - in navolging van de uitzendsector - aan mystery shopping gedacht. ‘Zo’n systeem van zelfregulering is ook voor ons een mogelijkheid’, zegt Pieter Decelle van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB).

‘We willen onze kop niet in het zand steken, de sector wil de strijd met discriminatie verder aangaan’, zegt Decelle. Samen met tien andere organisaties werd CIB betrokken bij een evaluatie van het federale woninghuurrecht, in opdracht van het steunpunt Wonen.

De private huurmarkt is sinds de zesde staatshervorming grotendeels Vlaams terrein. Bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) werkt aan een hervorming.

Praktijktesten blijven taboe

Een antidiscriminatiebeleid moet daar onderdeel van uitmaken, klinkt het eensgezind in de sector. Iedereen erkent dat er probleem is. Uit het Grote Woononderzoek van 2013 blijkt dat 22 procent van de verhuurders een andere huurder zou zoeken wanneer een kandidaat-huurder van niet-Belgische afkomst zich aanmeldt. Nog eens 22 procent van de verhuurders geven aan dat ze het ‘minder prettig’ vinden om te verhuren aan een persoon van allochtone afkomst.

Discriminatie bestrijden blijft niettemin een gevoelig onderwerp. Praktijktesten of een (streng) handhavingsbeleid blijft voor de eigenaars en makelaars taboe. Maar, opvallend: voor het eerst laten huurders én verhuurders een duidelijke opening voor mystery shopping, naar analogie met de uitzendsector.

Anonieme telefoontjes hebben impact

Daar organiseert beroepsfederatie Federgon, via een extern bureau, die anonieme telefoontjes. Met resultaat: het aantal kantoren dat ingaat op een discriminerende vraag daalde de voorbije jaren met een kleine tien procent. Het interfederaal gelijkekansencentrum vraagt al langer dat ook op de huurmarkt volgt. ‘Zo’n systeem van zelfregulering is ook voor ons een mogelijkheid’, zegt Decelle van het CIB.

Ook het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars is ‘in principe niet tegen’. Daartegenover staat wel dat de huurders, het Netwerk tegen Armoede, het gelijkekansencentrum en het Minderhedenforum veel verder willen gaan: vervolging en sancties.

Homans laat niet in kaarten kijken

Op dit moment laat Homans nog niet in haar kaarten kijken over hoe ver ze wil gaan met haar hervorming. De eerste lijnen worden begin volgend jaar uitgezet in een conceptnota. Voor CD&V mag die nota stevig zijn. ‘We hebben tot nu toe zelfs geen zicht op het probleem’, zegt Vlaams parlementslid Katrien Partyka.

‘Bij het BIV komen jaarlijks amper zeven klachten binnen. Zelfregulering via de sector is goed, maar het mag geen vrijblijvende oefening zijn. De mogelijkheid tot vervolging moet het sluitstuk zijn van een antidiscriminatiebeleid.’