REACTIES. 'Klimaatministers lijken op een andere planeet te leven en blijven beter weg uit Parijs'
Milieuorganisatie Greenpeace vindt dat klimaatministers niet naar Parijs kunnen Foto: Greenpeace

Federaal minister van Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR) wanhoopt niet na het verzet van N-VA tegen het voorakkoord over de verdeling van de Belgische klimaatinspanningen. Ook coalitiepartner Open VLD heeft nog vragen bij het bereikte klimaatakkoord, al wil de partij de zaak binnen de Vlaamse regering bespreken. Vlaams parlementslid Bruno Tobback (SP.A), federaal vicepremier Jan Jambon (N-VA) en milieuorganisatie Greenpeace Belgium vinden daarentegen dat de situatie belachelijk wordt en de Bond Beter Leefmilieu (BBL) eist constructiviteit.

Jambon: 'De kostenlast voor Vlaanderen is te hoog'

Nadat de bevoegde ministers van de verschillende regeringen dit weekend een voorakkoord bereikten over de verdeling van de lusten en lasten van de Belgische klimaatinspanningen, legde meerderheidspartij N-VA zich dwars. Volgens de Vlaams-nationalisten is het akkoord niet evenwichtig genoeg. 'De kostenlast is te hoog voor Vlaanderen', zo verwoordde federaal vicepremier Jan Jambon het. Matthias Diependaele deelt deze mening. N-VA vindt dat het akkoord moet worden bijgestuurd en dat de verschillende partijen dus opnieuw rond de tafel moeten zitten. 

Open VLD: 'Nog vragen'

Ook coalitiepartner Open VLD heeft nog vragen bij het bereikte klimaatakkoord. 'Onze bekommernis is vooral dat met de middelen uit het Klimaatfonds voldoende klimaatbeleid kan gevoerd worden.' Maar de Vlaamse liberalen willen hun bedenkingen intern bespreken, binnen de schoot van de Vlaamse regering. 'Want het is belangrijk dat we eindelijk tot een akkoord kunnen komen', zegt Open VLD-parlementslid Willem-Frederik Schiltz.

Op het kabinet-Schauvliege (CD&V) verdedigt men het akkoord en benadrukt men dat iedereen aan de onderhandelingstafel water in de wijn heeft moeten doen. Vrijdag bespreekt de Vlaamse regering dat ontwerpakkoord opnieuw.

Marghem: 'In Belgische onderhandelingen is er altijd wel een fase van dramatisering, maar we blijven voortwerken'

Volgens Marghem is er geen sprake van een mislukking. 'We mogen de kar niet voor het paard spannen. Het was duidelijk dat dit een ontwerpakkoord is en nog geen akkoord', zei de minister in de wandelgangen van de Kamer. 'We gingen terugkoppelen naar onze regeringen en dat overleg loopt nu.' Marghem is ervan overtuigd dat het wel tot een akkoord zal komen.'In Belgische onderhandelingen is er altijd wel een fase van dramatisering, maar we blijven correct voortwerken en het doel blijft een akkoord.' Op een deadline laat ze zich niet vastpinnen, 'maar het zou toch goed zijn om voor de klimaattop in Parijs (in december, nvdr.) klaar te zijn.'

Of ze het betreurt dat N-VA er opnieuw een communautair dossier van lijkt te maken? 'Ik ga daar in elk geval niet in mee. Ik zal dit correct blijven behandelen', reageert Marghem nog. Vandaag benadrukte ze in de Kamer dat over een voorakkoord altijd teruggekoppeld moet worden naar de respectieve regeringen. 

Voor haar was het dit weekend al duidelijk dat er nog bijsturing nodig was voor de cijfers. De politica benadrukt dat de cijfers die werden uitgelekt nog niet gefinaliseerd zijn. 'De duivel zit hem altijd in de details. We wisten dat er nog technische aanpassingen konden komen', stelt Marghem. 

Tobback: 'Er is een partij die blijft steken in keukentafelredeneringen'

Vlaams parlementslid Bruno Tobback (SP.A) denkt daar anders over. Hij gelooft dat er dankzij de communautarisering van het debat door N-VA een belachelijke situatie ontstaat. 'Terwijl de hele wereld in Parijs gaat praten over hoe we moeten verdergaan in onze klimaatdoelstellingen, is er bij ons een partij die blijft steken in keukentafelredeneringen', klinkt het. 

Greenpeace: 'Voor dergelijk amateurisme is geen plaats op een internationale klimaattop'

Ook Greenpeace reageert ontzet. De milieuorganisatie haalt sterk uit naar de vier klimaatministers. 'Ze lijken op een andere planeet te leven en beschouwen het klimaatbeleid als een Excel-tabel waarin naar hartenlust met cijfertjes geschoven kan worden', meldt de vereniging. 'Voor dergelijke amateurisme is geen plaats op een internationale klimaattop. We roepen de ministers op om weg te blijven uit Parijs.'

Volgens Joeri Thijs, campagneverantwoordelijke klimaat bij Greenpeace België dringt het niet tot hen door dat de klimaatproblematiek kordate actie vereist. Ons land zou de gevolgen van het probleem niet volledig erkennen. 'De aanpak van de grootste uitdaging voor mens en planeet verdient beter dan het onderwerp te zijn van een politiek spelletje', verklaart hij. 

Bond Beter Leefmilieu: 'Onbegrijpelijk dat zelfs zwakke doelstellingen struikelblok zijn voor Vlaamse regering'

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) wil, net als Open Vld-parlementslid Willem-Frederik Schiltz en anders dan Marghem, een deadline stellen. De federatie wenst dat er voor het eind van de week een definitief akkoord wordt bereikt. 'Het uittrekken klimaatfinanciering, dat deel uitmaakt van het akkoord, is een vereiste om geloofwaardig naar de klimaatonderhandelingen in Parijs te trekken', zegt beleidscoördinator Mathias Bienstman. 

Bienstman roept alle partijen op om zich constructief op te stellen. 'We willen er daarbij aan herinneren dat de verdeelde doelstellingen voor emissiereducties en hernieuwbare energie helemaal niet ambitieus zijn. Het is bijgevolg onbegrijpelijk dat zelfs deze zwakke doelstellingen een struikelblok zouden vormen voor de Vlaamse regering.'