Scientology Brussel had wekelijkse inkomst van 5.000 euro

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is maandag het proces gestart tegen elf leden en voormalige leden van de Belgische tak van Scientology, de vzw Scientology Kerk van België en de vzw Scientology Kerk Europa. Ze worden beticht van afpersing, vervalsing en onwettige uitoefening van de geneeskunde. De voormalige penningmeester van de kerk verklaarde maandag in de rechtbank dat de organisatie wekelijks een 5.000 euro binnenkreeg.

'Tweeduizend daarvan was afkomstig van de verkoop van materiaal, zoals video’s en boeken. De overige 3.000 kwam van de verkoop van vormingen en lessen', klonk het.

'Ik beheerde dat tweede bedrag: 9,5 procent ervan ging naar de moederkerk in Los Angeles, 3 procent naar Scientology Europa in het Deense Kopenhagen en 30 procent was voor vergoeding van het personeel.' Vrijwilligers die boeken verkochten, werkten op commissie. Volgens de vrouw werkten zij en anderen vrijwillig voor de vzw. 'Ik heb geen contract getekend, maar wel een toetredingsverklaring. Ik deed er bijna een voltijdse job.'

Toegewijd

De voormalige penningmeester wordt vervolgd als lid van een misdadige bende en deelname aan een criminele organisatie. 'Ik heb niet de bedoeling gehad wie dan ook te bedriegen. Ik was erg toegewijd en zette mij zo goed mogelijk in. Ik heb mijn werk gedaan met oprechtheid.'

De vrouw leerde Scientology kennen via haar schoonzus, bij wie ze op 18-jarige leeftijd aan het werk ging als au pair. Het was zij die haar eerste vorming betaalde. Aan de vier à vijf basisvormingen die daarop volgden, besteedde ze zelf 10.000 Belgische frank. Eenmaal lid van de organisatie waren deze vormingen gratis. De vrouw deed daarnaast een gift van 30.000 Belgische frank aan een internationale organisatie die gefinancierd werd door Scientology, maar er onafhankelijk van was. Haar echtgenoot besteedde 400.000 frank. In 2005 verlieten beiden Scientology, maar ze deed nog onverklaarde stortingen in 2008. De vrouw zegt dat ze intussen geen enkel contact meer heeft met de organisatie, maar wel met enkele 'collega’s'.

'Ik was ziek geworden na een burn-out. Ik was heel moe. Het was tijd dat ik tijd vrijmaakte voor mijn familie', legde de vrouw maandag uit. Toch heeft ze geen kritiek op Scientology. 'De mensen rondom mij hebben me heel goed geholpen met mijn problemen. Ze zijn er om te helpen', benadrukte de voormalige penningmeester maandag.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig