BinckBank overweegt België te verlaten
Foto: BELGA

Onlinebeleggingsbank BinckBank sluit niet uit dat het omwille van de speculatietaks mogelijk zijn biezen pakt in ons land. De bank vreest immers een ‘forse’ impact op de resultaten door de nieuwe heffing.

Dat zegt Vincent Germyns, de Belgische bestuursvoorzitter van de onlinebroker. ‘Ik denk niet dat de politiek zich bewust is van de impact van hun beslissing’, waarschuwt Germyns.

De speculatietaks is een belasting op winst op aandelen die na minder dan zes maanden na aankoop worden verkocht. Uit een bevraging van de bank blijkt dat een kwart van de klanten twijfelt of hij zal blijven beleggen.

BinckBank zal de speculatietaks meenemen in zijn beraadslaging over de positie van de bank in ons land. ‘We moeten ons beraden of België attractief genoeg is als markt om actief te blijven’, aldus de topman, zonder vooruit te willen lopen over die uitkomst van die beraadslaging. ’Wij zullen in ieder geval onze Belgische klanten blijven bedienen maar dan mogelijk vanuit het buitenland.’

Daarbij erkent hij dat de speculatietaks een ‘zwaar element’ is in die beraadslaging. Het valt dan ook niet uit te sluiten dat de bank effectief vertrekt. Germyns wijst er ook op dat nog niet alle elementen zijn gekend over de taks.

De Belgische ceo van de van oorsprong Nederlandse makelaar is kritisch over de Belgische regering. ‘Is deze taks wel goed doorgedacht. Het risico bestaat dat ze meer verliezen dan winnen’, waarschuwt Germyns.

Hij verwijst naar de beurstaks die honderden miljoenen opbrengt, en de speculatietaks waarmee de regering enkele tientallen miljoenen wil ophalen. Beleggers geven aan buitenlandse rekeningen te willen openen, om zo de beurstaks te vermijden. ‘Het verlies aan beurstaks zou wel eens significant groter kunnen zijn dan de inkomsten uit de speculatietaks’.

In het derde kwartaal steeg het aantal transacties van BinckBank in ons land met 20 procent tegenover het derde kwartaal vorig jaar. BinckBank is marktleider in België.