De favoriete aandelen van Jean-Charles Belvo
Jean-Charles Belvo Foto: rr
De beurzen hebben er een paar moeilijke maanden opzitten. Voor Jean-Charles Belvo, beheerder van het aandelenfonds Echiquier Major, is dit echter het moment om te kiezen voor aandelen van marktleiders

Na een veelbelovende jaarstart ondervinden de grote Europese aandelen de weerslag van de vertraging in China en de groeilanden in het algemeen, een logisch gevolg is van hun blootstelling aan deze landen. Maar de koersschommelingen van de zomer was een kans om posities te nemen in aandelen van sterke marktleiders, want die kunnen hun troeven tonen in moeilijkere tijden.

Abloy: we hebben geprofiteerd van de sterke volatiliteit om een positie te nemen in dit mooie Scandinavische bedrijf. Assa Abloy is wereldmarktleider in veiligheidssloten en –deuren, en de groep is viermaal groter dan de nummer 2 op een versnipperde markt. Wij denken dat Assa Abloy fantastische vooruitzichten heeft: de markt zal structureel versnellen bij de overschakeling naar elektromechanische sloten. De groep zal ook de consolidatie van haar markten voortzetten, waardoor ze haar groeiprofiel met een aantal belangrijke overnames verder kan uitbouwen.

Hermès: deze Franse groep blijft een van onze favoriete keuzes in het luxesegment. Met een minder voorspelbare en volatielere onderliggende markt blijven we kapitaal toevertrouwen aan deze specialist in hoogwaardige luxeproducten - traditioneel een veerkrachtig segment - die een organisch groeiprofiel van meer dan 8 % per jaar vertoont. De groep blijft inzetten op een iconisch gamma met een heel eigen identiteit, maar gaat soms ook de opportunistische toer op zoals onlangs bleek door voor zijn horloges in zee te gaan met Apple.

Capita: deze groep levert externe diensten die bestemd zijn voor heel wat bedrijven en administraties om in hun plaats ondersteunende functies uit te oefenen en de klant zo geld laten verdienen. Capita zal zijn organische groei binnen dit en 18-24 maanden zien versnellen als resultaat van de uitbreiding van zijn activiteit naar nieuwe vakgebieden zoals het beheer van backoffices in de gezondheidszorg of het beheer van hypothecaire leningen voor rekening van banken. De groep kan ook positieve verrassingen bieden op twee andere fronten: de ondertekening van contracten in Duitsland, een land waar de groep zich onlangs heeft gediversifieerd, en de overname van een kleine concurrent (X-Changing) op verwante markten.

Grifols: dit Spaanse bedrijf is een van de wereldmarktleiders in plasma, een bloedextract dat gebruikt wordt voor de productie van een breed assortiment eiwitten die bedoeld zijn voor de behandeling van neurologische of immunodeficiënte aandoeningen en bloedarmoede. Gedragen door een algemenere diagnose van deze aandoeningen en de ontdekking van nieuwe plasmatoepassingen, wordt deze markt die jaarlijks 5 tot 8 % groeit, meer en meer gedomineerd door drie wereldwijde spelers, waaronder Grifols, die samen tekenen voor alle onderzoeksinspanningen en die operationeel het meest efficiënt voor de dag komen. Wij denken dat de huidige waardering van de groep geen rekening houdt met deze langetermijnperspectieven.

Smith & Nephew: deze verkoper van medische apparatuur die noteert op de beurs van Londen blijft een “strong conviction” in ons fonds. De resultaten van het tweede kwartaal – die een organische groei van 5 % hebben getoond - bevestigen onze opinie over de groeiversnelling van de groep die haar posities sterk heeft gestroomlijnd en veel geïnvesteerd heeft in R&D. De groep gaat nog altijd gebukt onder de gevolgen van een terugroepactie van producten voor wondverzorging (RENASYS) in de Verenigde Staten, maar we denken dat de herlancering van het product en de gedifferentieerde strategie rond knie- en heupprotheses de kans op een groeiversnelling binnen dit en 18 maanden vergroten. Dit bedrijf is de belangrijkste positie van het fonds.

Echiquier Major is een fonds dat belegt in grote Europese groeibedrijven die marktleider zijn in hun sector. Het fonds heeft een SRI filter (Socially responsable Investement) die toelaat om het management en de bedrijfscultuur beter te leren kennen, en op die manier de financiële risico's van een bedrijf beter te beoordelen.