Eric Dejaeger tot vijf jaar cel veroordeeld voor seksueel misbruik
Foto: rr

Eric Dejaeger, een voormalige katholieke priester van Belgische afkomst, is vorige week donderdag in Iqaluit tot vijf jaar cel veroordeeld voor feiten van kindermisbruik. Dat melden de Canadese media. De ‘eskimopater’ zal evenwel geen extra celstraf moeten uitzitten.

De 69-jarige Dejaeger stond in Iqaluit, in het noordoosten van Canada, terecht voor feiten die tussen 1975 en 1978 plaatsvonden in het Newman Theological College in Edmonton, waar hij toen studeerde. De slachtoffers waren toen tussen de zes en negen jaar. Het ging in totaal om vier aanklachten: twee aanklachten voor grove obsceniteiten en de aanranding van een jongen en een meisje. Dejaeger had in september al schuldig gepleit.

In februari was Dejaeger al eens veroordeeld tot negentien jaar cel voor 32 seksuele misdrijven, gaande van verkrachting tot blootstelling aan bestialiteiten, op Inuït-kinderen in de arctische gemeenschap in Igloolik tussen 1978 en 1982.

De rechter oordeelde donderdag wel dat Dejaeger de beide celstraffen gelijktijdig kan uitzitten. Dat betekent concreet dat hij geen bijkomende tijd achter de tralies zal moeten doorbrengen.

Volgens CBC heeft Dejaeger een aanvraag tot beroep ingediend, maar het is niet duidelijk welk deel van het vonnis hij aanvecht.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig