VIDEO. Winst voor Standard na woelige derby bij Charleroi
Foto: Photo News

Standard draagt niet langer de rode lantaarn in de Jupiler Pro League. Op Charleroi lieten de fans van de Rouches zich nochtans van hun kleinste kant zien. De spelers begonnen niet onaardig maar leken mentaal niet opgewassen tegen de Karolingers. Standard kwam op voorsprong via Arslanagic maar Perbet maakte voor rust nog gelijk en toen Baby er op het uur 2-1 van maakte, werd de wedstrijd na incidenten met de Standard-supporters tien minuten stilgelegd. Na de hervatting scoorde Van Damme eerst de gelijkmaker en zorgde invaller Emond zelfs nog voor de zege.

Bij Charleroi kwam Karel Geraerts in de ploeg, voor goals rekende de thuisploeg op het spitsenduo Pollet-Perbert. Yannick Ferrera, na een 1 op 15 nog steeds op zoek naar zijn eerste zege met Standard, moest tegen zijn ex-club Charleroi de opstelling weer door elkaar gooien. Enoh en Scholz waren nog steeds geblesseerd en ook Tetteh was niet speelklaar geraakt. In doel werd een ‘geblesseerde’ Thuram vervangen door Hubert. Knockaert en Van Damme kwamen opnieuw in de ploeg en ook nieuwkomer Goreux kreeg meteen een basisplaats.

Bekijk hier beide opstellingen

Standard-supporters zorgden voor de aftrap voor een rookgordijn, waardoor de wedstrijd met vertraging werd afgetrapt. De Rouches begonnen wel aardig aan de match met hier en daar een klein kansje én ook een hele grote voor Yattara, maar een goaltjesdief zal die nooit worden. Na 25 minuten trilden de netten wel: Arslanagic troefde Penneteau op een corner af: 0-1 en Standard op rozen. Lang konden de Rouches echter niet genieten van die voorsprong want Perbet was onverbiddelijk toen Van Damme en Arslanagic (toch weer hij) aan het flateren gingen. De vierde goal van Perbet in zes wedstrijden...

Standard kampeerde in het begin van de tweede helft rond de rechthoek van Charleroi maar het bleef opletten achterin. Na enkele waarschuwingen waarbij een tackelende Van Damme goed weg kwam zonder zijn tweede geel, scoorde de thuisploeg op het uur een tweede keer: Baby kopte op vrije trap van Saglik de 2-1 voorbij Hubert. De Rouches waren duidelijk van slag en ook de supporters lieten nogmaals van zich horen met een bommetje vlakbij doelman Penneteau. Veel hielp dit niet en er sloop ook frustratie in het spel van de Rouches. Ferrera probeerde de zaak nog te forceren met Emond en Santini maar dat bracht geen zoden aan de dijk. Verder dan enkele wanhoopspogingen zonder gevaar kwamen de bezoekers niet.

Toen de Standard-supporters de doelman van Charleroi weer bekogelden met bommetjes, legde scheidsrechters Wouters de wedstrijd tien minuten stil. Na de hervatting scoorde Jelle Van Damme met een heerlijke knal nog de gelijkmaker en even later scoorde Emod zowaar de winning goal...

Standard springt zo over Westerlo en is eindelijk de rode lantaarn kwijt. Charleroi staat tiende.

Opmerkelijk:

Comedy capers op Mambour wanneer scheidsrechter Luc Wouters de bal in de edele delen kreeg aangeschoten. Hij ging pijnlijk neer maar had wel nog de reactie om te fluiten om zo het spel even stil te leggen. Anthony Knockaert zag er ook de humor van in maar stak wel meteen hulpvaardig de benen van de scheidsrechter de lucht in.

Belangrijkste fases:

6’ De eerste poging van de match komt op naam van Van Damme. De kapitein van de Rouches kopt in de handen van Penneteau.

11’ Opnieuw moet Penneteau de handen uit de mouwen steken. De goalie staat paraat op een kopbalpoging van centrale verdediger Penneteau.

15’ Anthony Knockaert met een mooie versnelling en dito actie. Hij brengt met een subtiel pasje Yattara oog in oog met Penneteau, maar de aanvaller laat een gemaakt doelpunt liggen.

24’ GOAL! Eerst pakte Penneteau nog uit met een prima redding op een koppoging van Teixeira, maar de daaropvolgende corner gaat er wel in. Arslanagic rukt zich los van zijn bewaker en tikt het leer overhoeks binnen. De verdediger schreeuwt de frustratie van zich af: 0-1!

35’ Opeens steekt Charleroi de neus aan het venster. Eerst loopt Baby zich vrij in de zestien, maar zijn poging belandt daarna op de lat. De rebound komt voor de voeten van Perbet, die uitpakt met een halve omhaal. Het schot gaat hoog over de kooi van Hubert.

36’ GOAL! Van Damme en Arslanagic krijgen het leer niet weg en zo komt Perbet oog in oog met Hubert. Een koud kunstje voor de goalgetter: 1-1!

46’ Penneteau en Knockaert spurten achter een diepe bal, maar de goalie van Charleroi is sneller op de bal. In plaats van de bal gewoon buiten te tikken, tackelt hij het leer met beide voeten vooruit. Knockaert kijkt de goalie verbaasd aan.

58’ Ndongala gaat neer na een tackle van Van Damme, maar Luc Wouters doet (onterecht) teken dat er niets aan de hand is.

59’ GOAL! Baby kopt een vrije trap van Saglik voorbij Hubert! Nu wordt het wel heel moeilijk voor de Rouches: 2-1!

61’ Charleroi krijgt een hoekschop van Standard niet goed weg en de bal komt voor de voeten van Trebel. De Fransman zoekt zijn rechter en trapt voorlangs.

66’ Een knappe combinatie van de thuisploeg, met een overvloed aan driehoekjes. Jammer genoeg voor de thuissupporters verdedigt Goreux deze keer wel secuur en gaat Ndongala gretig naar de grond. De flankspeler mag blij zijn dat Luc Wouters zijn tweede gele kaart op zak houdt.

78’ WEDSTRIJD STILGELEGD Na alweer voetzoekers vindt Luc Wouters het welletjes. Hij stuurt de 22 spelers naar de kleedkamer.

85’ GOAL! Met een keiharde knal geeft hij Penneteau het nakijken. Dan toch de gelijkmaker voor Standard: 2-2!

90’ GOAL! Penneteau krijgt een voorzet niet weg omdat Santini de goalie goed hindert. Het leer komt voor de voeten van Emond en die twijfelt niet: 2-3!

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase