Historische Oekraïense verkiezingen worden wellicht soepzootje (maar kunnen veel veranderen)
Foto: EPA

Oekraïeners trekken zondag naar de stembus voor de regionale verkiezingen, die de volgende stap naar democratie vormen na de Maidanrevolutie . Ze worden een belangrijke test voor president Petro Porosjenko - die niet meer populair is - en zullen de administratieve kunde van het land grondig op de proef stellen.

Het is de eerste keer dat inwoners uit alle oblasts in Oekraïne (behalve de inwoners van de zelfverklaarde republieken Loehansk en Donetsk) op dezelfde dag hun stem uitbrengen voor de regionale verkiezingen. Een historisch en belangrijk moment voor de huidige president, Petro Porosjenko, die heel wat te verliezen heeft omdat zijn populariteit gestaag afneemt en met klamme handjes op het oordeel van het Oekraïense volk wacht.

Twee à drie dagen telwerk

Of het resultaat van dat oordeel meteen duidelijk zal zijn, is echter niet zo zeker. Deze historische verkiezingen vragen om een administratieve krachttoer, waar het land nauwelijks op voorbereid is. Zondag zullen 26,7 miljoen stemgerechtigden hun stem kunnen uitbrengen, waarvan wordt verwacht dat zeker 60 procent ook echt komt opdagen. Zij moeten tezamen 10.000 burgemeesters en 160.000 leden van gemeenteraden kiezen, die uit 142 verschillende politieke partijen komen.

In een dertigtal grote steden wordt echter verwacht dat geen van de kandidaat-burgemeesters 50 procent van de stemmen zal halen. Op dat ogenblik wordt er een tweede kiesronde georganiseerd op 15 november.

Om alle stemmen te kunnen tellen, ‘is zeker twee à drie dagen telwerk nodig’, melden de autoriteiten. Met andere woorden: waarschijnlijk zal Porosjenko ten vroegste 28 oktober weten of zijn pro-Westerse visie nog gesteund wordt door het Oekraïense volk.

Democratie? Ja, maar...

Al moet de uitslag van deze verkiezingen met een korrel zout worden genomen, zeggen waarnemers. Want hoewel het kiessysteem werd aangepast, hield het parlement het eerste voorstel voor een nieuwe democratische kieswet tegen. Na enkele aanpassingen - die bijzonder goed in het kraam van de gevestigde partijen passen - ligt het veld opnieuw open voor manipulatie.

Zo blijft het moeilijk voor nieuwe partijen om zich op te werken op de politieke ladder en zijn grote spelers, die zich vaak beroepen op oude standpunten in een nieuw jasje en onduidelijke programma’s, zeker van een sterke start.

Dat er heel wat op het spel staat, verraden ook de exuberante uitgaven van de Oekraïense politieke partijen. Officieel hebben de politieke partijen verklaard dat ze slechts een peulschil van hun campagnegeld hebben opgebruikt, maar de Oekraïense media melden dat er in totaal al zo’n 74,4 miljoen euro werd doorgejaagd.