Door het tekort aan opvangplaatsen voor vluchtelingen wordt de vroegere luchthaven van Tempelhof in Berlijn in ijltempo omgevormd tot een opvangcentrum. Dat hebben de lokale autoriteiten meegedeeld.

Ook Berlijn kreunt onder de toestroom van vluchtelingen. De gewone opvangplaatsen zijn allemaal volzet en dit weekend worden nog eens duizend asielzoekers in de Duitse hoofdstad verwacht. Daarom plaatsten soldaten, brandweerlui en vrijwilligers zaterdag een zeventigtal tenten in een van de hangars van Tempelhof, de iconische luchthaven die in 1923 werd aangelegd en in 2009 gesloten werd.

‘We verwachten dat we de capaciteit dit weekend al nodig zullen hebben. Volgens de voorspellingen komen er dit weekend meer dan 10.000 migranten uit Oostenrijk en een deel van hen zal naar Berlijn worden gebracht, zo lichtte Mario Czaja van de sociale dienst van de stad toe op de website van de krant Berliner Morgenpost. Duitsland verwacht dit jaar 800.000 tot één miljoen vluchtelingen.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, wil zondag op een top met Balkanlanden kortetermijnmaatregelen in de vluchtelingencrisis bespreken. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel is uitgenodigd. Met de winter in aantocht groeit de bezorgdheid over de honderdduizenden vluchtelingen die in Europa aankomen.