De Belgische vrouwen hebben zaterdag in de kwalificaties van het WK artistieke gymnastiek in het Schotse Glasgow een ticket veroverd voor het testevent in Rio de Janeiro. Het Belgische team verzamelde 219.780 punten en staat op een voorlopige achtste plaats.

Een plaats in de top 16 staat al vast voor de Belgen na acht van de 12 subdivisies. In de laatste vier subdivisies komen er immers nog slechts acht landen in actie. De beste acht landen van het WK zijn rechtstreeks geplaatst voor de Olympische Spelen van volgend jaar. De nummers 9 tot en met 16 mogen in april naar het testevent in Rio, waar de laatste vier teamtickets voor de Spelen verdeeld worden.

In de achtste subdivisie bezorgden Laura Waem (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Cindy Vandenhole (Vaste Vuist Lauwe), Gaelle Mys (O.T.V. Nazareth), Lisa Verschueren (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Rune Hermans (Gym Haacht), Julie Croket (GymMAX) en reservegymnaste Dorien Motten (Turnkring Bilzen) België 219.780 punten. Op de vloer verzamelden de Belgen 55.099 punten. En op de sprong zette België een score van 56.149 neer, waarna ook goede prestaties volgden op de brug (53.732) en de balk (54.800).

Verschueren haalde met 55.449 punten de hoogste score van de Belgen. Ze staat daarmee voorlopig op de 16e plaats in het allroundklassement. Hermans is 18e met 55.332 punten. De 24 beste turnsters treden volgende week donderdag aan in de allroundfinale. Zondag zijn de Belgische mannen aan zet in de kwalificaties. Ook zij hopen op een plaats in de top 16.