Zuhal Demir: ‘Herenakkoord met vakbonden is dood’
Zuhal Demir in de Kamer. Foto: BELGA

Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) haalt andermaal fors uit naar de vakbonden. Aanleiding is het bericht dat tijdens de staking van maandag in Luik een man in de file is overleden als gevolg van een hartaanval. 'Als er doden vallen door de hinder die stakersposten creëren, dan wordt een grens overschreden', vindt Demir. 'Het herenakkoord van 2002 is dood. Het is gestorven met de twee onschuldige slachtoffers van deze staking.'

Eerder deze week diende het ziekenhuis van Hermalle een klacht in tegen onbekenden omdat hun chirurg geblokkeerd zat door een vakbondsactie en daardoor niet tijdig in het ziekenhuis geraakte om een Deense vrouw te opereren. De toeriste overleed daarop. Vrijdag maakte het Centre Hospitalier Chrétien bekend dat een man die vastzat in een file, die was ontstaan door een spontane vakbondsactie op een snelweg, is overleden aan een hartaanval.

Kamerlid Demir heeft het naar eigen zeggen 'helemaal gehad met de vakbonden'. Ze vindt het hoog tijd om de vakbonden rechtspersoonlijkheid te geven. 'Wegblokkades zijn bij wet verboden. Een burger die een wegblokkade opwerpt, krijgt een proces-verbaal en wordt bij zwaarwichtige feiten vervolgd', zegt Demir. 'Maar de vakbonden blijven ongestraft. De overheid werkt met twee maten en gewichten.'

'Grenzen aan stakingsrecht'

Het is voor de N-VA’ster hoog tijd om na te denken waar ons land naartoe wil met de vakbonden en het stakingsrecht. Voor Demir moet de politie niet alleen toekijken maar ook handelen. 'Van alle strafrechtelijke inbreuken bij stakingen moet proces-verbaal worden opgemaakt. Dat kan perfect tegen individuele stakers die strafrechtelijke inbreuken begaan, zoals het opwerpen van wegblokkades', luidt het.

Vervolgens is volgens Demir ook het stakingsrecht aan herziening toe. 'Als CD&V ook na deze tweede dode hiervan nog niet van overtuigd is, rijst de vraag vanaf hoeveel doden CD&V wél tot het inzicht zal komen dat er grenzen zijn aan het stakingsrecht', besluit ze.

Herenakkoord

Open VLD’er Egbert Lachaert pleitte donderdag in de Kamer voor een evaluatie van het Herenakkoord. 'Dat Herenakkoord was een verdienstelijke poging van de sociale partners om het stakingsrecht te omschrijven en te bepalen wat kan en wat niet kan. Het probleem is dat dit Herenakkoord sindsdien meer met de voeten werd getreden dan dat het werd gerespecteerd. Een evaluatie dringt zich dus op. Ze was zelfs tegen eind 2010 al beloofd', aldus Lachaert.

Het Herenakkoord is een overeenkomst tussen vakbonden en werkgevers uit 2002 om niet naar de rechtbank te stappen bij sociale conflicten.

De Franstalige vakbond FGTB kondigde al aan niet langer wegblokkades te ondersteunen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig