Vrouwen en kinderen lopen tijdens hun tocht naar Europa een verhoogd risico om het slachtoffer te worden van seksueel misbruik en geweld. Dat blijkt uit gegevens van de Verenigde Naties, die de organisatie haalt uit 'geloofwaardige getuigenissen' van getroffenen. Dat zegt de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) vrijdag in Genève.

Vandaag zijn al ruim 644.000 vluchtelingen en migranten Europa binnengekomen via de Middellandse Zee. 34 procent van hen zijn vrouwen en kinderen.

Seks dient vaak als pasmunt om in Europa te geraken. 'Wij krijgen berichten binnen waaruit blijkt dat kinderen mensenhandelaars met seks betalen om te overleven en hun tocht te kunnen verderzetten', zegt woordvoerster Melissa Fleming vrijdag tijdens een persconferentie van het UNHCR. 'Dit gebeurt vaak als hun geld opgebruikt of gestolen is.'

De overvolle opvangcentra en vluchtelingenkampen zijn dan weer het decor voor seksueel geweld, net als bus- en treinstations, parken of de kant van de straat. Vooral vrouwen alleen en niet-begeleide meisjes lopen een groot risico, zeker als ze 's nachts reizen, onveilige wegen volgen of op plekken verblijven waar te weinig bewaking is. Het UNHCR maant daarom de Europese lidstaten aan, de bescherming van vrouwen en kinderen op de vlucht te verhogen.

'Samen met partners werken we samen met autoriteiten om de toegang tot informatie te verzekeren, om het identificeren van personen met specifieke behoeften te vergemakkelijken, alsook van niet-vergezelde minderjarigen', aldus UNHCR. Ook wil de organisatie psychosociale steun voorzien en de ontvangingsplekken verbeteren, onder meer door veilige plaatsen te voorzien.