Tweede dodelijk slachtoffer na wegblokkade stakers
Maandag blokkeerden stakers van de FGTB de E25. Foto: BELGA

De wegblokkade van de Waalse socialistische vakbond maandag heeft een tweede dodelijk slachtoffer gemaakt. Volgens de Franstalige krant La Meuse kreeg een man een hartinfarct in de file en konden de hulpdiensten hem niet op tijd bereiken. Eerder raakte al bekend dat een vrouw overleed omdat de chirurg die haar moest opereren in de file stond.

Maandag blokkeerden stakers van de FGTB de E25 in Bonne-Fortune. Automobilisten zagen hoe een man in de file met hartproblemen kampte. Een arts die ook in de file stond snelde meteen naar zijn auto om hem te reanimeren en belde de hulpdiensten. Maar aangezien de stakers de snelweg hadden afgesloten, kon de ambulance de man niet bereiken.

Volgens La Meuse probeerde een MUG het slachtoffer te bereiken via een kleine weg, parallel aan de snelweg. De man was nog in leven toen de MUG aankwam, maar verkeerde in een zeer slechte toestand. Niet lang na aankomst in het ziekenhuis overleed de man.

De vakbonden kwamen eerder al onder vuur te liggen nadat bleek dat een ziekenhuispatiënte was gestorven omdat de chirurg die haar met spoed moest opereren, in de file stond. Uiteindelijk kon de chirurg dankzij een agent rechtsomkeer maken in de file, maar toch kwam hij met een vertraging van drie kwartier aan. De vrouw kon nog geopereerd worden, maar ze overleed.

Bij de vakbond voelden ze zich niet aangevallen door een klacht van het ziekenhuis. ‘Als het ziekenhuis niet in staat is om een chirurg van wacht te vervangen , dan is het het ziekenhuis dat een probleem heeft’, klonk het toen.