De Hongaarse premier Viktor Orban nam ook deze week weer geen blad voor de mond. Tijdens een bijeenkomst in Madrid van de Europese Volkspartij (EVP), zei Orban dat het niemt om een vluchtelingencrisis gaat, dan wel om een migratiestroom van behalve vluchtelingen, ook economische migranten en strijders.

‘Waar we tegenover staan, is geen vluchtelingencrisis’, aldus de Hongaarse premier. ‘Dit is een migratiebeweging die bestaat uit economische migranten, vluchtelingen en buitenlandse strijders. Dit is een ongecontroleerd en ongereguleerd proces.’ De premier verdedigde donderdagavond op het congres van de EVP in Madrid zijn strenge houding ten aanzien van de migranten en vluchtelingen.

‘Het recht op menselijke waardigheid en veiligheid zijn basisrechten. Maar noch de Duitse, noch de Hongaarse levensstijl is een basisrecht van alle mensen op aarde.’ Dit jaar hebben al ruim 600.000 mensen Europa bereikt, oorlog en geweld in voornamelijk Syrië, Irak, Afghanistan en Somalië ontvluchtend. De meesten van hen trekken naar Duitsland en Zweden, landen die een gastvrijere houding aannemen en bereid zijn vluchtelingen op te nemen.

Vandaag nog loofde kersvers vicevoorzitter van de EVP, Marianne Thyssen, in De Standaard de aanpak van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Hongarije, dat aan de rand van de Schengenzone ligt, bouwde rond zijn grenzen met Servië en Kroatië een muur van ruim zeventig kilometer lang en vier meter hoog, om zo de mensenstroom tegen te kunnen.

‘Leven media de vrijheid van informatie en toespraak na, als ze meestal vrouwen en kinderen tonen, terwijl zeventig procent van de migranten jonge mannen zijn die eruitzien als een leger?’

‘Dat we ze niet als vijanden beschouwen, wil niet zeggen dat we tegen onszelf moeten handelen’, aldus Orban. ‘Onze morele verantwoordelijkheid is om deze mensen hun thuis en hun land terug te geven.’ Hongarije heeft al aangeboden om mensen aan wie asiel geweigerd wordt in buurlanden binnen de EU, terug te brengen naar Turkije en Griekenland.