'Geen enkele case van downsyndroom gemist'
Foto: Sebastian Steveniers

Het biotechbedrijf Multiplicom brengt zijn eigen Nip-test in omloop onder de naam Clarigo. Het betreft de eerste commerciële bloedtest in België voor het opsporen van downsyndroom tijdens de zwangerschap. Ook lokale laboratoria kunnen ermee aan de slag.

Tot nog toe maakten genetici en laboratoria vooral gebruik van commerciële testkits uit het buitenland, die voor onderzoek en analyse naar de Verenigde Staten werden gestuurd.

De jongste twee jaar ontwikkelden zowat alle universitaire centra voor menselijke erfelijkheid hun eigen niet-invasieve prenatale test (Nipt). Daarbij proberen ze in het bloed van de moeder vaak ook andere afwijkingen op te sporen.

De KU Leuven pakte zo al uit met het nieuws dat bij enkele zwangere vrouwen klierkanker in een vroeg stadium werd ontdekt dankzij hun eigen Nipt.

Multiplicom, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, pakt nu uit met de allereerste Belgische commerciële Nip-testkit, die het op de markt brengt onder de naam Clarigo. De test onderzoekt enkel afwijkingen op de chromosomen 21 (downsyndroom), 13 en 18. Die laatste twee zijn veel zeldzamer.

Erg accuraat

Clarigo is al tweeduizend keer gebruikt, dank zij een samenwerking met vijftien laboratoria in binnen- en buitenland, waaronder ook de KU Leuven. De test bleek daarbij erg accuraat. ‘We hebben maar één iemand ten onrechte als “positief” aangeduid’, zegt Dirk Pollet van Multiplicom. ‘En we hebben geen enkele case van downsyndroom gemist.’

Correctie. Dit artikel werd aangepast op 26 oktober 2015. De KULeuven heeft met zijn NIPT al kwaadaardige aandoeningen zoals klierkanker ontdekt, maar geen gevallen van leukemie, zoals er oorspronkelijk stond. De commerciële test van Multiplicom onderzoekt afwijkingen op de chromosomen 21, 13 en 18, niet 8.