Poetin: Assad kan met rebellen samenwerken tegen IS
Foto: EPA

Volgens de Russische president Vladimir Poetin staat de Syrische president Assad open voor gesprekken met gewapende oppositiegroepen als die een dialoog willen opstarten en tegen terreurgroep IS willen vechten.

Een dag na het verrassingsbezoek van Assad aan Moskou zei Poetin dat ze over een politieke oplossing in Syrië hebben gepraat. Volgens het Westen staat Rusland een politiek akkoord in de weg, zeker sinds Moskou luchtaanvallen tegen Syrische rebellen uitvoert.

Poetin gelooft dat de militaire operatie tot vooruitgang in de gesprekken over de toekomst van Syrië kan leiden. Volgens de Russische president antwoordde Assad positief op de vraag of hij een samenwerking met gewapende oppositiegroepen in de strijd tegen IS ziet zitten.

Volgens Poetin is het 'moeilijk' om enerzijds tegen de terroristen te vechten en anderzijds een deel van de islamistische groepen te gebruiken. Hen na de strijd opzijschuiven, is voor de Russische leider 'een illusie'. 

'Terroristen opdelen in gematigde en niet-gematigde groepen' vindt Poetin ongehoord. 'Je kan terrorisme niet verslaan als terroristen als een excuus worden gebruikt om ongewenste regimes omver te werpen.'

Voorlopig bieden de Russische gevechtsvliegtuigen beslissende steun aan Assad, die tot vorige maand militair in steeds nauwere schoentjes zat. Daarbij worden vooral rebellengroepen aangevallen die niet tot Islamitische Staat (IS) behoren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig