'Aanval van Schauvliege op ‘De Afspraak’ is schuld van VRT'
Foto: BELGA

Een politicus mag kritiek hebben op een interview, maar mag geen verwijten lanceren in de richting van de journalist. Dat zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten nadat minister Schauvliege publiekelijk uithaalde naar ‘De Afspraak’-presentator Bart Schols. Volgens Deltour is die aanval overigens de schuld van de VRT-top zelf.

'Ik denk dat iedereen wel aanvoelt dat de VRT op dit ogenblik aangeschoten wild is, "De Afspraak" in het bijzonder. En het is natuurlijk logisch dat andere mensen ook in de verleiding komen om kritiek te geven, als iemand zo met de billen bloot gezet wordt door zijn eigen hoofdredactie', vertelt Pol Deltour.

“Bart Schols te weinig kritisch”

Deltour verwijst daarmee naar de rel rond ‘De Afspraak’ begin vorige week. Toen besliste de openbare omroep om een interview met voormalig Syriëstrijder Michael ‘Younnes’ Delefortrie te verwijderen van alle websites en het niet meer heruit te zenden. De beslissing kwam er na hevige kritiek op de uitspraken van Delefortrie, en de hoofdredactie verweet presentator Bart Schols een te weinig kritische houding.

Ook nu wordt de presentator een te weinig kritische houding verweten. Joke Schauvliege neemt het niet dat komiek Wouter Deprez in ‘De Afspraak’ gedurende tien minuten een persoonlijke aanval mocht inzetten op een minister van de Vlaamse regering, zonder dat Schols een kritische vraag stelde of Schauvliege om weerwoord vroeg. 'Ik betreur dat de openbare omroep een publiek proces laat maken zonder enige tegenspraak door de journalist of door haarzelf', verklaarde Schauvliege in een persbericht over het interview. 'Dat is in strijd met alle democratische spelregels en met de opdracht van de openbare omroep. Blijkbaar eindigt de kritische zin waar de Facebook-hype begint, ook bij "De Afspraak".'

Geen fouten gemaakt

Volgens Pol Deltour heeft Schols nochtans geen deontologische fout gemaakt. Het kan niet de bedoeling zijn dat er telkens woord-wederwoord plaatsvindt, vindt hij. 'Kranten moeten dat niet doen, omroepen ook niet. In totaliteit moet er wel woord-wederwoord zijn, maar dat betekent niet dat elk interview altijd de twee kampen moet bevatten. Anders zou er geen journalistiek meer zijn.'

De nationale secretaris van de VVJ betreurt dat Schauvliege verwijten uit aan het adres van een journalist. 'Kritiek op een interview moet kunnen en is zeker niet ongezien, maar als het uitloopt op verwijten richting journalist dan ga je te ver', klinkt het. Al steekt hij Bart Schols ook nog een hart onder de riem. Als minister Schauvliege speciaal een persbericht uitstuurt om kritiek te uiten, dan is dat ook een erkenning. Dan is het een teken dat Schauvliege ‘De Afspraak’ belangrijk genoeg vindt om op te reageren, aldus Deltour.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig