Alle olie op strand Blankenberge opgeruimd
Foto: BELGA

Woensdagavond is alle olie op het strand van Blankenberge opgeruimd. Dat bevestigt burgemeester Patrick De Klerck, die de actie coördineerde. ‘Met dank aan de civiele bescherming en de brandweermannen.’

De olie werd aangetroffen van aan de havengeul tot 500 meter voorbij de pier in de richting van Zeebrugge. Over een afstand van 3 kilometer werd het strand over een breedte van een halve meter vervuild. Het gaat om zogenaamde ‘oliepannenkoekjes’, met een diameter van enkele centimeters.

De civiele bescherming begon net na de middag met het opruimen van de olievlekken. In overleg met gouverneur Carl Decaluwé werd ook het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

‘We hebben de vervuiling in verschillende secties opgedeeld en elke sectie toegewezen aan de brandweer of de civiele bescherming. Ik ben heel blij om te kunnen melden dat alle olie ondertussen opgeruimd is. We konden ook nog Defensie inroepen, maar dat is niet nodig geweest’, zegt de burgemeester.

Vijf kilometer van de kust drijft er wel nog altijd een olievlek met losgekomen partikels. Donderdagochtend wordt daarom om 10.00 uur opnieuw vergaderd om te zien of er nieuwe maatregelen nodig zijn. Voorlopig is het rampenplan opnieuw opgeheven. Naast de civiele bescherming kwamen negen brandweerkorpsen ter hulp voor de opruimactie.

Woensdag is er ook verder olie gepompt uit de laatste twee tanks van de gezonken Flinterstar. Na problemen met de pompaansluiting zaterdag, verloopt het verder wegpompen voorlopig vlot.