Aantal minderjarigen dat van geslacht wil veranderen al verdubbeld tegenover 2014
Themabeeld Foto: AFP

Het aantal minderjarigen dat van geslacht wil veranderen, is op korte tijd explosief toegenomen. Ging het voor het hele jaar 2014 om 45 minderjarigen, dan blijken er in de eerste helft van 2015 alleen al 70 jongeren te denken aan een transgenderoperatie of geslachtsveranderende ingreep. Het wil niet zeggen dat die jongeren die operatie ook zullen laten uitvoeren. De cijfers komen van het Transgender Infopunt, dat verbonden is aan de UZ Gent, en ze worden woensdagavond bekendgemaakt in het VIER-programma “Karen & De Coster”.

“Blijkbaar ligt de drempel om eraan te denken en om erover te praten vandaag een stuk lager dan enige tijd geleden”, zegt programmamaker Eric Goens. “Waarschijnlijk hebben de media de thematiek een stuk bespreekbaarder gemaakt. En er zijn ook bepaalde rolmodellen geweest, zoals de zanger(es) Dana International.”

“Een geslachtsoperatie kan pas vanaf het 18de levensjaar en er volgt gewoonlijk een heel begeleid traject voor het zover is”, zegt Eric Goens. “Het is dus zeker niet zo dat al die jongeren die eraan denken om van geslacht te veranderen dat ook doen. Het is zelfs zo, dat 8 op de 10 uiteindelijk niét overgaan tot een operatie.”

Ook Staatssecretaris Elke Sleurs, onder meer bevoegd voor Gelijke Kansen, is in het (vooraf opgenomen) tv-programma aanwezig. Zij zegt dat ze samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ervoor gaat ijveren om bij de aanstaande hervorming van het strafwetboek ‘genderidentiteit en genderexpressie’ toe te voegen aan de lijst van verzwarende omstandigheden. Daardoor kan een rechter personen die zich schuldig maken aan een geweldsmisdrijf tegen iemand omwille van transfobie ook zwaarder bestraffen.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in