Vrouw sterft omdat chirurg in file van stakers staat
Foto: Belga

Een ziekenhuis uit Luik heeft een klacht ingediend tegen onbekenden voor onvrijwillige doodslag. Een patiënte was afgelopen maandag gestorven omdat de chirurg die haar met spoed moest opereren, in de file stond. Die file was veroorzaakt door een blokkade van de Waalse socialistische vakbond FGTB. Dat meldt RTBF.

Een Deense toeriste moest maandag met spoed onder het mes in het ziekenhuis Notre-Dame de Hermalle omdat ze een slagaderbreuk had gekregen. De chirurg die haar moest opereren, stond in de file in Cheratte, waar manifestanten de weg blokkeerden. Uiteindelijk kon hij dankzij een agent op de motor rechtsomkeer maken in de file, maar de chirurg kwam met een vertraging van drie kwartier aan. De vrouw kon nog geopereerd worden, maar ze overleed.

‘Er is een oorzakelijk verband tussen de sociale acties en de abnormale vertraging van de arts’, zegt medisch directeur Philippe Olivier. Volgens hem waren de kansen van de vrouw om het te halen fors verminderd door de vertraging.

Bij de socialistische vakbond FGTB voelen ze zich niet aangevallen. ‘Als het ziekenhuis niet in staat is om een chirurg van wacht te vervangen , dan is het het ziekenhuis dat een probleem heeft’, zegt Francis Gomez.

‘Een gemakkelijk excuus’, klinkt het bij het ziekenhuis. Het heeft een klacht ingediend tegen onbekenden wegens onvrijwillige doodslag.