Noorse jager schiet twee elanden dood in dierentuin
Foto: rr

Een jager die samen met zijn jachthond in Noorwegen op pad was, schoot op 7 oktober twee elanden dood met één schot. Even later besefte de man dat hij in het Polar Park Arctic Wildlife Center stond: een Noorse zoo.

De jager was al enkele uren onderweg in de Noorse natuur toen zijn jachthond een geurspoor oppikte. Toen de man twee elanden vlak naast elkaar zag staan, besloot hij om te schieten. Met één kogel doorboorde hij de eerste eland, die onmiddellijk overleed, en raakte hij de tweede in de maag.

Toen hij dichterbij kwam, zag hij echter dat zijn ‘topschot’ weinig te maken had met vakkundigheid: de twee dieren leefden samen met nog drie andere elanden in een - door een hek - afgebakend gebied in een dierentuin.

Het personeel van de dierentuin belde de politie. De tweede eland werd geëuthanaseerd omdat zijn verwondingen te ernstig waren.

‘Ik was stomverbaasd en stond voor een lange tijd met open mond te kijken naar het tafereel’, zegt de ceo van het dierenpark, Heinz Strathmann aan CNN. ‘Dit is nog nooit gebeurd; ik denk ook niet dat het ooit nog zal gebeuren. We zijn erg triest dat bijna de helft van onze elanden in het park op zo’n treurige manier om het leven zijn gekomen.’

De zoo heeft aan de jager gevraagd om de kosten voor twee nieuwe elanden te dekken (zo’n 7.000 dollar), maar zal geen klacht neerleggen.