André Greipel: “Moeilijk om aantal etappezeges te evenaren in Tour 2016”
Foto: AP

André Greipel tekende dinsdag in Parijs voor het eerst in zijn carrière present op de voorstelling van de Ronde van Frankrijk. De viervoudige ritwinnaar van dit jaar mikt volgend jaar op een etappezege en wil ook voor het eerst de gele trui dragen. “We krijgen een evenwichtig rittenschema met meer sprintkansen dan dit jaar”, blikte de Duitse sprinter van Lotto-Soudal vooruit op de Tour van 2016.

Wielrennen op Sportwereld.be

Het startschot van ‘la Grande Boucle’ wordt op 2 juli gegeven in het departement La Manche met een rit in lijn van de Mont-Saint-Michel naar Utah Beach. Net zoals in 2013 op Corsica en in 2014 in Groot-Brittannië krijgen de spurters een kans om de eerste gele trui te veroveren. “De gele trui op dag één is een unieke kans en een doel op zich. Maar ook in de rest van de eerste week zijn er sprintkansen. Veel hangt af van het koersverloop in de finales, maar ik hoop vijf keer te kunnen sprinten”, zegt Greipel, die ook minder mooie dagen ziet. “Er zijn vier etappes waarin het meteen bergop gaat. Als sprinter is het zaak om binnen de tijdslimiet aan de aankomst te geraken.”

Lotto-Soudal hoopt op zes tot zeven sprintkansen. Enkele van die aankomsten waar de Belgische WorldTour-formatie op doelt, kent Greipel als zijn broekzak. In 2013 vloerde hij Peter Sagan in Montpellier, waar dit jaar de vlakke finish van de elfde etappe ligt. Vorig jaar boekte de Duitser een ritzege op de Champs-Elysées. “In die etappes wil ik opnieuw winnen”, zegt Greipel, die dit jaar vier Touretappes op zijn naam schreef. “Het wordt moeilijk om dat te evenaren. Het doel voor volgend jaar is opnieuw een rit winnen. Hoe sneller, hoe liever. Daarna valt de druk van de schouders en komen er meestal nog kansen.”