Owngoal bezorgt AA Gent kater in Valencia
Foto: blg

AA Gent heeft de kans op een grote stunt in Valencia gemist: de Buffalo’s speelden een erg knappe wedstrijd op Spaanse bodem, maar verloren finaal met 2-1. Thomas Foket had voor rust met een fabelachtige knal een doelpunt van Feghouli uitgewist, maar een owngoal van Mitrovic twintig minuten voor tijd bezorgde de Gentenaars toch nog een kater.

AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck durft wel eens een wit konijn uit zijn hoed te toveren, maar koos in Valencia voor de voorspelde elf met Saief en Milicevic in steun van diepe spits Depoitre. Bij Valencia gaf coach Espírito Santo youngster Mina zijn debuut in de spits, in de plaats van Piatti. Dure aankoop Alvaro Negredo betaalde zijn kritiek op z’n coach eerder deze week duur met een plaats in de tribune.

Een niet volledig volgelopen Mestalla-stadion (ongeveer 35.000 toeschouwers) zagen Valencia speels openen. Al in de beginfase ondervonden Milicevic, Mitrovic en Matton met balverlies dat het tempo in Spanje toch een niveautje hoger ligt, doelman Matz Sels moest alle zeilen bijzetten om de nul op het bord te houden. De jonge Mina bleek een revelatie, en de Algerijn Feghouli terroriseerde de Gentse verdediging vanop zijn linkerflank. Sels hield nog drie grote kansen voor de thuisploeg uit zijn netten, maar het was vierde keer, goede keer na een kwartier: een goede voorzet van João Cancelo vanop de rechterflank kwam via Alcácer bij Feghouli, die Sels met een knap hakje dan toch wist te verschalken.

Valencia schakelde een versnelling lager, maar bleef de bovenliggende partij: eerst Mina met een goed schot, en even later Alcácer na een knappe actie van opnieuw Feghouli dreigden de voorsprong te verdubbelen. AA Gent kreunde onder de druk: Matton en Saief raakten geen knikker, Vanhaezebrouck liet zijn invallers op dat moment al warmlopen. En dan, uit het niets, vond Danijel Milicevic vijf minuten voor rust met een boogballetje de doorgelopen Thomas Foket op de rechterflank. Die had alle tijd, aangezien zijn rechtstreekse tegenstander Gayá de pass onbegrijpelijkerwijs met een omhaal wilde onderscheppen, maar faalde. Dus wat deed de knotsgekke rechtsachter? Met een werkelijk onhoudbaar raketschot fusilleerde hij Valencia-doelman Domenech. Die hoorde ongetwijfeld iets voorbij vlammen, al betwijfelen we of hij de bal zag binnenvliegen. Foket, Vanhaezebrouck, 2.500 meegereisde supporters en heel AA Gent beleefden een delirium!

De frustratie bij Valencia was blijkbaar groot, want Feghouli haalde even later zijn gram met een vreselijke fout op de enkel van Nana Asare. De Duitse scheidsrechter Zwayer had echter niets gezien, dus mochten alle 22 spelers gaan rusten bij een 1-1 tussenstand.

Maar na rust ging Gent rustig door op zijn elan: eerst werd een vrije trap van Milicevic nog net in hoekschop gewerkt. En even later mocht de Zwitser opnieuw aanleggen: hij vond Neto, maar ook diens kopbal kon Domenech niet verontrusten. Draaischijf Sven Kums was alomtegenwoordig en liet de landskampioen draaien, João Cancelo probeerde hem op straffe van een gele kaart af te stoppen.

De eerste fluitconcerten begonnen al te weerklinken, maar net dan vond Valencia zijn goede spel weer terug: Alcácer had de 2-1 aan de voet na een voorzet van Feghouli, maar de aanvaller tikte het leer onbegrijpelijk over. Een half uur voor tijd bracht coach Espirito Santo Pablo Piatti in, die meteen gevaarlijk bleek: hij dook gepast op aan de eerste paal, maar kon zijn poging niet kadreren. De regen viel intussen met bakken uit de Spaanse hemel, maar dat kon de Gentse supporters aan de Costa Blanca op dat moment helemaal niet deren: zij overstemden het thuispubliek. Tot die Spaanse hemel twintig minuten voor tijd op hun hoofd viel: een schot van Santos zou ver naast het doel van Sels gaan, maar via de borst van Stefan Mitrovic ging de bal in doel. Zuur voor AA Gent, dat meer verdiende.