Fijn stof schaadt de foetus
Foto: Photo News

Blootstelling aan fijn stof tijdens de zwangerschap stuurt genen foetus in de warleert nieuw onderzoek.

Een vervuilende omgeving met hoge concentraties aan fijn stof heeft een negatieve impact op de ontwikkeling van een foetus. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van de universiteit van Antwerpen en de Vlaamse Instelling voor Technologische Onderzoek (Vito) bij tweehonderd pas bevallen vrouwen, waarvan haar- en bloedstalen verzameld werden, en samples van de navelstreng. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt in Vlaanderen.

De twee onderzoekers, professor Greet Schoeters en Sylvie Remy, vergeleken het materiaal met elkaar en kwamen tot de vaststelling dat fijn stof (eenmaal in het lichaam van de moeder gekomen) de genactiviteit van foetussen in de war stuurt.

Ofwel toonden sommige cellen van de pas geboren baby’s een teveel aan belangrijke sleutelmoleculen (een soort eiwitten) ofwel een tekort. ‘Dit soort afwijkingen van het genmateriaal zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bloedvatvorming van de placenta wordt tegengewerkt, met gevolg dat de doorstroom van voedingsstoffen vermindert’, zegt Remy.