Uitgaven rookstopbeleiding bijna twintig keer hoger in vijf jaar tijd
Foto: Photo News

Omdat steeds meer mensen die willen stoppen met roken een tabakoloog raadplegen, zijn de uitgaven van het RIZIV voor rookstopbegeleiding fors gestegen. In 2014 bedroeg het kostenplaatje 927.410 euro, terwijl het in 2009 nog om 47.121 euro ging. Bijna maal twintig dus. N-VA-Kamerlid Renate Hufkens kreeg de cijfers via een parlementaire vraag.

De uitgaven weerspiegelen het groeiende succes van de tabakoloog. Het aantal consultaties is opgelopen van 1.935 in 2009 tot 39.037 in 2014. De eerste acht sessies worden door het RIZIV terugbetaald, gespreid over twee kalenderjaren. Er zijn nu zo’n 209 tabakologen in Vlaanderen en Brussel.

De gestegen uitgaven zijn voor rekening van het Vlaams gewest. ‘Natuurlijk is het een goede zaak dat mensen willen stoppen met roken’, zegt Renate Hufkens. ‘Alleen betekent dit een extra kost voor de Vlaamse begroting. Net daarom blijft preventie nog steeds de beste manier om het aantal rokers te doen dalen.’

Samen met haar partijgenoot en Vlaams parlementslid Björn Anseeuw pleit Hufkens daarom voor een doorgedreven tabakspreventie. Sinds de zesde staatshervorming zijn ook preventie en ontrading een Vlaamse bevoegdheid.