Ierse privacywaakhond start onderzoek naar Facebook
Foto: AFP

Een Ierse rechtbank heeft dinsdag aan de privacywaakhond Data Protection Commissioner (DPC) gevraagd om een onderzoek te starten naar de uitwisseling van gegevens van Europese burgers met de Verenigde Staten door Facebook. Het onderzoek volgt nadat het Europees Hof van Justitie oordeelde dat de beschermingsregeling van de Europese Commissie voor het doorgeven van persoonsgegevens aan de Verenigde Staten ongeldig is.

Volgens de Oostenrijkse jurist Max Schrems, die de klacht indiende, bieden de VS niet voldoende garanties dat ze de privacy van de burgers beschermen. Hij stapte naar het Ierse gerecht omdat Facebook vanuit Ierland persoonlijke gegevens doorspeelt naar servers in de VS.

DPC had de vraag van Schrems oorspronkelijk verworpen, door zich te beroepen op de zogenaamde “Safe Harbor”-overeenkomst tussen de VS en de EU. Nu het Europees Hof van Justitie beslist heeft dat die overeenkomst ongeldig is, is de privacywaakhond verplicht om Schrems klacht te behandelen, aldus rechter Gerard Hogan van het Hooggerechtshof.

De Ierse commissaris voor de gegevensbescherming Helen Dixon verklaarde dinsdag dan ook dat de autoriteiten de zaak uitgebreid zullen onderzoeken. In een reactie liet Facebook weten te zullen meewerken aan het onderzoek.

Volgens de socialenetwerksite verandert de uitspraak van het Europees hof niets aan haar werking, omdat de overdracht van de gegevens naar de VS gedekt is door de richtlijn voor de Gegevensbescherming uit 1995.