Staking in gevangenis Vorst tegen overplaatsing 35 cipiers naar Sint-Gillis
Foto: BELGA

De cipiers van Vorst zijn dinsdag beginnen staken uit protest tegen de overplaatsing van 35 cipiers naar de gevangenissen van Sint-Gillis en Leuze. Dat zegt Agostino Cosimo, vakbondsafgevaardigde van ACOD, na afloop van een bijzonder overlegcomité met de regionale directie.

Tijdens de vergadering werd aangekondigd dat een vleugel van de gevangenis eind december zal sluiten. De vakbonden hadden die beslissing verwacht.

De vakbonden verzetten zich niettemin tegen de overplaatsing van 35 cipiers die het gevolg is van de sluiting. Vijf cipiers verhuizen op eigen vraag naar Leuze, dertig contractuelen tegen hun zin naar Sint-Gillis.

“In het personeelsbestand zijn nu al achttien functies niet ingevuld”, zegt Agostino Cosimo. “We wilden daarom 18 cipiers behouden maar het antwoord was formeel ‘nee’. Bovendien mogen 8 cipiers nog steeds de gevangenis niet in, omdat ze in verdenking zijn gesteld. Ook zijn 25 personen langdurig ziek of thuis door een arbeidsongeval. We hebben dus 75 personeelsleden tekort.” De vakbonden schatten dat het huidige effectieve personeelsbestand bestaat uit 200 cipiers.

Agostino Cosimo is vooral misnoegd dat contractuelen moeten verhuizen. “De contractuelen worden getroffen, de zwakste groep cipiers. Vanuit syndicaal oogpunt is dit onaanvaardbaar.”