Jambon niet bereid te onderhandelen over compensatie voor Haren
Foto: Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, is niet bereid te onderhandelen met de stad Brussel over een compensatie voor de bouw van de gevangenis in Haren. "We willen wel onderhandelen over bepaalde technische elementen van het dossier, maar niet over een compensatie in vastgoed", laat Jambon weten via zijn woordvoerster.

De Regie is de bouwheer van het gevangenisproject voor 1.190 gedetineerden in de Brusselse deelgemeente Haren. Maandagavond weigerde de gemeenteraad van Brussel unaniem om het Keelbeekpad, dat de toekomstige gevangenissite doorkruist, te verleggen. Omdat de Regie hierdoor geen bouwvergunning kan krijgen, blokkeerde de stad op die manier de bouw van wat de grootste gevangenis van ons land moet worden.

Toch is de stad niet helemaal gekant tegen het project. Het schepencollege gaf vorige maand nog een positief advies, onder voorwaarden, aan de overlegcommmissie met betrekking tot de bouw van de gevangenis. Burgemeester Mayeur gaf maandag met verschillende gemeenteraadsleden aan dat de stad nu wacht op een voorstel tot compensatie. Daarbij verwees hij onder meer naar de slechte staat van het justitiepaleis, dat ook eigendom is van de Regie der Gebouwen.

Maar die onderhandelingspiste wijst het kabinet Jambon meteen af. "Het moet gaan over het gevangenisproject", klinkt het. Haren is een administratief dossier dat wordt beheerd door een werkgroep met vertegenwoordigers van de kabinetten van Jan Jambon en minister van Justietie Koen Geens (CD&V).